Lama lohkaisi vain muutaman miljoonan Kuusamon matkailutulosta

Kuusamon matkailutulo tipahti vuoden 2007 reilusta 120 miljoonasta eurosta 119 miljoonaan euroon vuonna 2009. Vuosien 2003 ja 2009 välisenä aikana koko Koillis-Suomen eli Kuusamon, Posion, Taivalkosken ja Sallan matkailutulo kasvoi kuitenkin lähes 30 miljoonaa euroa.

Teksti-TV Oulu
Venäläisiä ei kiinnosta maan- tai mökin omistaminen esimerkiksi Rukan matkailualueella.YLE

Matkailuala työllisti Kuusamossa kolme vuotta sitten reilut 850 henkilötyövuotta, mutta määrä tipahti kahdessa vuodessa 790:een. Tilastoissa saattaa piillä kuitenkin harha, toteaa alueen matkailua tutkinut Pekka Kauppila Oulun yliopistosta.

- Majoitus- ja ravitsemustoiminnassa käytetään nykyisin yhä enemmän vuokratyövoimaa. Ja jos katsotaan työllisyyslukuja niin siinä pudotusta on erityisesti majoitus- ja ravitsemustoiminnassa.

- Käytettiinkö 2009 enemmän vuokratyövoimaa, kuin paria vuotta aikaisemmin, Kauppila kysyy. Kauppilan mukaan pitää muistaa, että vuokratyövoima kohdistuu vuokrayrityksen sijaintikuntaan, ei matkailun kohdekuntaan, josta erityisesti työllisyyden harha voi syntyä.

Kuusamon alueen matkailuveturi

Koillis-Suomen kuntien matkailun tulo- ja työllisyysvaikutuksista lähes 80 prosenttia kohdistui Kuusamoon. Kaksi vuotta sitten matkailu toi Koillis-Suomen alueelle lähes neljän miljoonan euron henkilöverotulot. Kuusamoon tuloista jäi lähes kolme miljoonaa.

Matkailun suhteellinen osuus Koillis-Suomen elinkeinoelämän kokonaisliikevaihdosta ja työllisyydestä on tällä hetkellä noin 20 prosenttia.

Matkailu on myös maantiedettä

Tutkija Pekka Kauppilan mukaan matkailun tulevaisuutta on sikäli helppo ennustaa, että ihmiset liikkuvat yleismaailmallisten suhdanteiden mukana.

- Matkailu on maantieteellinen ilmiö, johon vaikuttavat omien toimenpiteiden lisäksi erityisesti lähtöalueen muutokset. Ulkopuolisilla ilmiöillä on merkittävä vaikutus Koillis-Suomen matkailun kehitykseen, Kauppila toteaa.

Lähteet: YLE Oulu / Ensio Karjalainen