Rakentaminen kallistunut rajusti

Rakennuskustannukset ovat nousseet joka kuukausi jo lähes vuoden ajan. Myös rautakauppojen myynti on kasvanut voimakkaasti. Rakennustarvikkeiden kallistuminen aina taantuman jälkeen näyttää olevan enemmän sääntö kuin poikkeus.

Kotimaa
Raudoitusteräksiä nipuissa rautakaupassa.
YLE / Petri Aaltonen

Rautakaupoissa on jo kevättunnelmat. Tavara vaihtaa omistajaa, hinnat nousevat ja kyllästetty puu on taas pian kortilla. Laman jäljiltä rakentaminen vain kallistuu kallistumistaan. Starkin myyntijohtaja Jari Rissanen huokailee Helsingin Herttoniemen myymälän pihalla teollisuuden hintaraivoa.

- Teollisuus on voimakkaasti nostanut hintoja. Erilaisten rakennusmateriaalien hinnat ovat nousseet kolmesta, kymmeneen, jopa yli kahteenkymmeneen prosenttia. Eristeiden, teräksen ja puutavaran hinta on noussut jonkun verran tai tulee mahdollisesti nousemaan.

Taantuman jälkeen aina hintapiikki

Tilastokeskuksen kuukausittainen rakennuskustannusindeksi on ollut nousujohteinen jo pian vuoden ajan. Kustannukset ovat nousseet joka kuukausi vuodentakaiseen verrattuna. Rautakaupan vakioasiakkaat ovatkin enemmän kuin tottuneita hintojen nousuun aina lamojen jälkeen. Matti Laurila haki tällä kertaa levytavaraa Herttoniemestä.

- No, kallistahan se on ja ainahan siinä käy tällä tavalla. Se on tuttu asia, että silloin kun rakentaminen vilkastuu, niin kyllä kaikki pyrkivät osansa saamaan. Kyllä tämä melkein luonnonlaki jo on.

Kevät tuo myyntisesongin

Rautakaupan myynti notkahti pahasti vuosina 2008 ja 2009. Juuri valmistuneen myyntitilaston mukaan alan myynti kasvoi viime vuonna peräti yli kymmenen prosenttia. Kyselyn mukaan kaupan kasvu jatkuu tänä vuonna, tosin maltillisemmin. Rauta-, rakennus ja sisustustarvikekaupan RaSi ry:n toimitusjohtaja Kari Kulmala antaa käytännön vinkkejä tilausten ajoittamiseen.

- Meillä kevät ja alkukesä on se joulukauppaan verrattava sesonki. On järkevää tehdä tilaukset ajoissa kaikista tuotteista, jotka on määrämittaisia. Se säästää hermoja, rahaa ja aikaa.

Hermoista ei tiedä, mutta rahan säästämisen perään on turha haikailla tällä hetkellä. Esimerkiksi eristeisiin ounastellaan tulevan vielä kevään aikana yli kymmenen prosentin hinnankorotukset.

Lähteet: YLE Uutiset / Jari Järvinen