Tutkimus: Kantasolujen sormeilu lisää mutaatioita

Suomalais-kanadalainen tutkimus tuo uutta tietoa kantasolujen tuottamiseen liittyvistä riskeistä. Tuoreen tutkimuksen mukaan kantasolujen valmistuksessa syntyy runsaasti geenimuutoksia, jotka voivat aiheuttaa syöpää. Ihmisen ihosoluista muunnetuista kantasoluista on odotettu kiivaasti hoitokeinoja lukuisiin sairauksiin.

Kotimaa
Muovipurkkeja metallitarjottimella.
Mikko Haapanen / YLE

Kantasolut ovat ihmisen alkusoluja, joilla on kyky tuottaa uusia, mitä erilaisempia soluja ja kudoksia. Niistä toivotaan apua etenkin rappeumasairauksien, kuten silmäpohjarappeuman, Parkinsonin taudin ja ykköstyypin diabeteksen hoitoon. Miljoonat ihmiset ympäri maailmaa voisivat ainakin periaatteessa saada kantasoluista apua sairauksiinsa.

Tutkimus on edennyt hurjin harppauksin. Vuonna 1998 opittiin kasvattamaan ihmisen alkion kantasoluja, mikä nosti etenkin Yhdysvalloissa myrskyisän eettisen keskustelun. Republikaanipresidentti Bushin hallinto kielsi tutkimuksen julkisilla rahoilla. Nyt presidentti Barack Obaman aikana se on taas sallittua.

Eettistä ongelmaa lieventää se, että vuonna 2008 kantasolututkimuksessa tehtiin tieteellinen läpimurto. Kantasoluja pystytään nykyään kasvattamaan ihmisen ihosoluista, jolloin ihmisalkioita ei enää tarvita.

Kantasolujen avulla on jo muun muassa tehty keinotekoinen maksa ja saatu halvaantuneita rottia paranemaan osittain. Viime vuoden lopulla kasvatetuilla kantasoluilla hoidettiin ensimmäistä kertaa ihmispotilaita, joilla on selkäydinvamma.

Hoidojen hyödyt, mutta myös riskit suuria

Toiveet kantasoluhoitojen tuloksia kohtaan ovat olleet valtavia. Torstaina Nature-tiedelehdessä julkaistava suomalais-kanadalainen tutkimus kuitenkin varoittaa liiasta toiveikkuudesta, sillä ihosolujen muuttamisessa kantasoluiksi piilee riskejä. Tutkimus osoittaa, että muutosprosessissa tapahtuu runsaasti geenimutaatioita. Elimistöön päästessään geenimutaatiot voivat aiheuttaa jopa syöpää.

- Tutkimuksemme on nyt tavallaan tuomassa vähän jäitä hattuun tähän kiihkoon. joka asian ympärillä vallitsee. Osoitamme, että ilman riskejä tätä ei kuitenkaan voida tehdä, vaan tähän prosessiin liittyy tautimutaatioiden esiintyminen näissä soluissa, toteaa tutkimusta johtanut Helsingin yliopiston professori Timo Otonkoski.

Professori Otonkosken mukaan mutaatioriski ei silti tarkoita kuoliniskua kantasolututkimukselle. Solujen muutosprosessia ja niiden sisältämiä geenivirheitä on kuitenkin tutkittava vielä tarkkaan ennen hoitojen laajamittaista käyttöä.

- Käytännössä se tulee tarkoittamaan tällaisia varsin kalliita ja työläitä analyysejä, joissa pitää varmistaa se, että hoidossa käytettävät solut eivät sisällä haitallisia mutaatioita, painottaa Otonkoski.

Otonkoski muistuttaa, että kantasolututkimus on vielä varsin nuorta ja solujen muuntamisessa käytettävät menetelmät kehittyvät koko ajan. Kestää kuitenkin vielä vuosia ennen kuin kantasoluhoidot yleistyvät.

Lähteet: YLE Uutiset