1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

EU-direktiivi sallii edelleen muoviset tuttipullot

Tiistaina voimaan tulleen EU-direktiivin mukaan muovisia tuttipulloja ei saa enää valmistaa haitallista bisfenoli A:ta sisältävästä polykarbonaattimuovista, vaan pullot täytyy tulevaisuudessa valmistaa uudenlaisesta muovista. Julkisuudessa levisi tiistaina virheellinen tieto, että EU suosittelisi siirtymään kokonaan lasisiin tuttipulloihin.

Kuva: Yle

Vauva- ja perhelehtien keskustelupalstoilla käytiin tiistaina keskustelua uudenlaisista tuttipulloista. Moni äiti oli julkisuuteen levinneiden tietojen perusteella ymmärtänyt, että EU kehottaa siirtymään kokonaan lasisiin tuttipulloihin.

Tieto ei kuitenkaan pitänyt paikkansa. Ylitarkastaja Liisa Rajakangas Maa- ja metsätalousministeriöstä on ollut mukana tuttipullo-direktiiviä valmistelevissa kokouksissa.

- Korvaavia vaihtoehtoja polykarbonaatille on, mutta lasisesta tuttipullosta ei ole ollut puhetta ainakaan niissä kokouksissa, joissa minä olen ollut mukana.

Eilen voimaan astunut EU:n tuttipullodirektiivi sen sijaan linjaa, että tuttipullojen muovimateriaali täytyy muuttaa. Nykyinen muovimateriaali polykarbonaatti ja sen sisältämä bisfenoli A on EU:n elintarviketurvallisuusviranomaisen mukaan haitallinen lapsille.

Kun elintarvikepakkauksia lämmitetään, niistä saattaa tietyissä olosuhteissa liueta pieniä määriä bisfenoli A:ta elintarvikkeisiin ja juomiin ja tulla nautituksi, EU-direktiivissä todetaan.

Tulevaisuudessa muoviset tuttipullot pitää valmistaa polypropeenimuovista, jota käytetään paljon muun muassa raaka-ainepakkauksiin.