1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. astronomia

Taivas kirkastuu tähtien tiirailijoille

Talven kovat pakkaset eivät hellineet tähtiharrastajia. Illat alkavat lämpenemään kevään myötä ja tähtiä on mukavampi tutkia. Maaliskuussa katse kannattaa suunnata taivaalle sillä luvassa on kuulaita tähtikirkkaita öitä.

astronomia
Tähtitaivas.

Kova pakkanen ei ole tähtiharrastajan ystävä. Lahden Ursan puheenjohtaja Marko Kämäräinen kertoo, että tähtien tutkailu on jäänyt hieman vähemmälle pakkasten aikana.

- Olen enemmän perehtynyt videonäytöksiin meidän toimipaikassamme tähtitornilla. Saa olla lämpöisessä, naurahtaa Kämäräinen.

Kylmät illat ovat kohta enää muisto, sillä kevät tekee tuloaan kovaa vauhtia. Kirkkaita tähtitaivaita on luvassa taivaan ihailijoille.

- Maaliskuussa on tilastollisesti eniten selkeitä tähtikirkkaita iltoja. Keväällä on yleensäkin kuulaita öitä.

Maaliskuun tähtitaivaalta Lahden Ursan puheenjohtaja Marko Kämäräinen nostaa keväisin näkyvän Neitsyen tähtikuvion. Tähdistön kirkkain tähti on Spica.

- Neitsyen tähtikuvio ei syysiltoina Suomessa näy. Maaliskuun 21.päivä kuu olisi lähellä Spica tähteä. Erikoisuutena on se, että heti niiden yläpuolella on Saturnus. Siinä on sellainen nätti konjunktio, Kämäräinen toteaa.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi