Vaasan Oy lopettaa Turun leipomon - Kotkassa laaja ulosmarssi

Leipomoyritys Vaasan Oy:n leipomotoiminta Turussa loppuu kokonaan. Kotkan leipomon työntekijät ovat marssineet ulos työpaikaltaan kello 14. Heidän mielestään työnantaja on rikkonut räikeästi yt-lakia.

Teksti-TV Turku
Vaasan leipomon lastauslava.
YLE / Joona Haarala

Vaasan yt-neuvottelut on saatu päätökseen, ja Turun Iso-Heikkilässä sijaitseva leipomo suljetaan. Työt loppuvat 40 työntekijältä.

- Päätös oli meille työntekijöille pettymys, ja erityisesti siksi, että Vaasan päätti siirtää tuotantoa ulkomaille, Turun leipomon pääluottamusmies Tapio Virtanen sanoo.

- Olimme yllättyneitä lopettamispäätöksestä myös siksi, että leipomon tiloissa on vielä kaksi vuotta vuokrasopimusta jäljellä.

Jo aiemmin vuonna 2009 on lopetettu toinen Vaasan leipomoista Turun Mälikkälässä.

Kotkassa neuvotteluja jatketaan

Vaasan yt-neuvottelut käytiin kaikkiaan yhdeksällä leipomopaikkakunnalla. Kotkassa irtisanottavia on kymmenen, mutta työnantaja on suostunut siihen, että neuvotteluita jatketaan maanantaina.

- Yt-neuvotteluissa irtisanottavien määrä oli saatu putoamaan viiteen, mutta eilen työnantaja ilmoittikin uusista tiedoista, joiden perusteella irtisanottavien määrä nousi kymmeneen. Tämä tuli meille täytenä yllätyksenä yt-neuvotteluiden päättymisen jälkeen, siitä ei oltu neuvoteltu meidän kanssamme, kertoo Kotkan leipomon pääluottamusmies Päivi Lampila.

Kotkassa työntekijät palaavat takaisin töihin perjantaina kello 14. Ulosmarssiin osallistui noin 200 työntekijää.

Tuotantoa ulkomailla

Suomen Elintarviketyöläisten Liiton puheenjohtajan mukaan Vaasan luopuu päätöksellään osasta markkinaosuuttaan.

- Vaasan on syyttänyt SEL:n viime kevään laillista työtaistelua markkinaosuuden menetyksistään. Tosiasia kuitenkin on, että Vaasan Oy:n johto saa katsoa peiliin, kun syyllistä markkinaosuuden laskuun etsii, SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen sanoo.

Liitto paheksuu sitä, että osa kotimaisten tuotemerkkien valmistuksesta siirtyy ulkomaille.

- Tuotteiden kotimaiseksi peseminen on äärimmäisen tuomittavaa. Kuluttajan luottamus kotimaiseen ruokaan kärsii, kun tutuilla tuotemerkeillä myydään myös ulkomailla tehtyjä elintarvikkeita, Kuntonen kritisoi.

Vaasan: Leivän kysyntä laskee

Yhtiö haluaa tehostaa Tuoreet leipomotuotteet -liiketoiminta-alueensa toimintaa Suomessa.

Yrityksen mukaan leipämarkkinat ovat pienentyneet ja leivän kokonaiskysyntä laskenut. Kustannukset sen sijaan ovat nousseet.

Lähteet: YLE Turku