Olut muuttunee alkoholijuomaksi Venäjällä

Olut muuttuu virallisesti alkoholijuomaksi Venäjällä, jos lainsäätäjien suunnitelmat toteutuvat, British Medical Journal uutisoi.

Ulkomaat
Nuori mies, jolla on laastari vasemmassa poskessaan, juo olutta lasisesta tuopista pienessä punasävyisessä ravintolassa Pietarissa. Takana olevassa televisiossa Putin vastailee Venäjän kansalaisten lähettämiin kysymyksiin.
Vladimir Putin esiintyy televisiossa ennen joulua vastaamassa kysymyksiin, joita Venäjän kansalaiset ovat hänelle lähettäneet.Anatoly Maltsev / EPA

Tällä hetkellä Venäjän lait mahdollistavat oluen luokittelemisen ruoaksi, mitä panimot ovat ahkerasti hyödyntäneet mm. alkoholimainontaa rajoittavien lakien kiertämisessä. Monet venäläiset pitävät olutta lähinnä limuna verrattuna vodkaan, joka vasta on oikeaa alkoholia.

Porsaanreiän ansiosta olutta on saanut myydä miltei joka kadunkulmassa ja kioskissa. Nyt yli viisiprosenttisten oluiden myyminen yritetään kieltää katukioskeissa, lentokentillä ja juna-asemilla. Alaikäisten juopottelun vähentämiseksi oluen myyminen halutaan lisäksi lopettaa mm. koulujen läheisyydessä.

Suunnitelmat ovat jatkoa viime vuosien alkoholinvastaisille lainmuutoksille, joilla on jo mm. nostettu vodkan hintaa ja lopetettu yli 15-prosenttisten alkoholien yömyynti. Myös vahvojen oluiden yömyynti yritetään nyt kieltää.

Venäjällä joka vuosi noin puoli miljoonaa ihmistä kuolee alkoholiin tai sen aiheuttamiin sairauksiin. Maan 140 miljoonasta kansalaisesta alkoholisteja on arviolta kaksi miljoonaa.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim