Hyppää sisältöön

Lakiesitys yksityisestä parkkisakotuksesta kaatui

Eduskunnan lakivaliokunta on hylännyt yksityistä pysäköinninvalvontaa koskevan lakiesityksen. Perustuslakivaliokunta suositteli jo kaksi viikkoa sitten esityksen hylkäämistä perustuslaillisten ongelmien takia.

Mies laittaa sakkolappua pyyhkimen alle.
Yksityiset pysäköintivalvontayhtiöt jatkavat parkkisakotustaan entiseen tapaan suuresta kohusta huolimatta.

Lakivaliokunnan puheenjohtaja Janina Andersson (vihr.) kertoo, että kiisteltyjä yksityisiä parkkisakkoja koskeva lakiesitys on tällä erää tyssännyt tähän.

- Lakivaliokunta esittää yksimielisesti, että lakiesitys hylätään. Taustalla on perustuslakivaliokunnan lausunto. Olemme toimineet sen mukaan. Käytännössä lakiesitys on tällä päätöksellä hylätty.

- Tilanne yksityisessä pysäköinninvalvonnassa jatkuu siis entisenä. Oikeuslaitoksella ja eduskunnan perustuslakivaliokunnalla on näkemyseroja. Epävarmuuden tila jatkunee jonkin aikaa, Andersson sanoo.

- Mahdollisen uuden lakiesityksen antaminen on seuraavan hallituksen asia. Annan professoreiden tehdä asiasta oikeudellisen analyysin. Itse en halua ottaa kantaa, mikä on oikea tulkinta.

Perustuslakivaliokunta tiukkana

Perustuslakivaliokunnan mukaan myös yksityisiä pysäköintivalvontamaksuja kirjoitettaessa käytetään merkittävä julkista valtaa. Rangaistuksenluonteisia maksuja saa kirjoittaa vain virkamies virkavastuulla, ja asiasta voidaan säätää vain perustuslainsäätämisjärjestyksessä.

Korkein oikeus (KKO) antoi vuosi sitten ratkaisun, jossa se hyväksyi yksityiseen pysäköintiin liittyvät niin sanotut valvontamaksut. KKO:n mukaan maanomistajan valtuuttama pysäköintivalvontayhtiö saa kirjoittaa yksityisoikeudellisia valvontamaksuja, kunhan asiasta varoitetaan selvästi näkyvällä kyltillä.

Korkeimman oikeuden mukaan maanomistajan ja pysäköitsijän välille oli syntynyt niin sanottu reaalisopimus. Valvontamaksu on korkeimman oikeuden mielestä siviilioikeudellinen sopimussakko.

Perustuslakivaliokunnan tuore mietintö on nyt johtanut parkkisakkomarkkinoilla sekavaan oikeudelliseen tilaan.

Valiokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok.) haluaa kuitenkin rauhoitella tilannetta. Hän sanoo, että perustuslakivaliokunta ei ole koskaan vaatinut KKO:n parkkisakkopäätöksen välitöntä kumoamista, joten yksityisetkin sakot on edelleen syytä maksaa. Sasi myöntää kuitenkin, että tilanne elää koko ajan.

ParkPatrol: toiminta jatkuu normaalisti

Pysäköinninvalvontayhtiö ParkPatrolin toimitusjohtaja Lauri Mustonen suhtautuu julkiseen kohuun tyynesti.

- Meillä on toimintamme perustana ja ohjenuorana korkeimman oikeuden selkeä ja lainvoimainen päätös. Toimimme sen mukaan.

- Jos joku kieltäytyy maksamasta valvontamaksua, hän tietysti itse vastaa mahdollisista oikeudenkäynti- ja perintäkuluista nykylakien mukaan, Mustonen sanoo.