1. yle.fi
  2. Uutiset

City-myymäläauto tuuraa palanutta kauppaa

Kotkan Hovinsaarella myymäläauto ei kiertele perinteiseen tapaan. Se nököttää paikallaan kesään asti, kunnes viime kesänä palaneen Siwan paikalle rakennetaan uusi kauppa.

myymäläautot
Asiakkaita riitti heti myymäläauton avattua ovensa. Kassalla myymäläauton myymäläpäällikkö Kirsi Valkonen.YLE / Kirsi Partanen

Hovinsaarelaiset ovat reilun puoli vuotta joutuneet hakemaan sapuskansa ja muun kauppatavaran kauempaa. Nyt kaupunginosaan saatiin tuuraaja; myymäläauto. Se ei liiku, vaan pysyy paikallaan meren rannassa, Valkamankadun varrella, ensi kesään saakka.

Kun myymäläauto torstaina aamupäivällä avattiin ensimmäisen kerran, ovesta tuli hymyilevää ja uteliaan oloista väkeä.

-Pitää oikein tulla kattomaan tätä ihmettä, huikkasi Anja Kamper ovelta.

-Kyllä on ollut ikävä kauppaa. Kotkansaarella asti on pitänyt käydä kaupassa. Se ei olekaan mikään helppo reissu kauppakassien kanssa.

Anja on viimeksi käynyt kauppa-autossa joskus 50 vuotta sitten kesämökin lähellä.

-Ei se tällaiselta näyttänyt. Oliskohan se ollut pienempi? Ei silloin ainakaan mitään kylmätiskejä ollut, mietti Anja.

Nuori nainen kiipesi autoon hieman ihmeissään.

-Olen nähnyt myymäläautoja joissain vanhoissa elokuvissa. Ikinä aiemmin en ole tällaisessa käynyt. Oli ihan pakko tulla fiiliksen takia.

-Minulla on auto, joten pääsen kaupoille kauemmaksikin. Mutta tämä on hyvä paikka hakea se puuttuva maito tai leipä.

-Nythän Hovinsaaren palvelutaso pompsahti ihan uudelle tasolle. Eihän täällä ole muuten kuin R-kioski, pitseria ja muutama baari. Ja nyt on kauppa, hymyili neitonen.

Työntekijöillekin uusi ympäristö

Myymäläautossa työskentelee 3 henkilöä, tosin töissä heistä on vain yksi kerrallaan. Myymäläpäällikkö Kirsi Valkosen mukaan kukaan heistä ei ole aiemmin työskennellyt myymäläautossa.

-Itse asiassa minä en ole aiemmin edes käynyt myymäläautossa, nauroi Kirsi.

-Onhan tämä ahtaampi kuin normaali kauppa, mutta tähän on sekä meidän että asiakkaiden totuttava. Itse asiassa täällä on kodikas tunnelma!

Myymäläautosta löytyy Kirsi Valkosen mukaan lähes kaikkea sitä mitä kaupasta saa – paitsi olutta ja muita alkoholituotteita.

-Tavaraa tulee päivittäin lisää ja ulkona meillä on kylmäkontti varastointia varten. Täytimme hyllyjä ensin aika varovasti, mutta tännehän mahtuu ihan hyvin tavaraa.

Myymäläauton kori on 80-luvulta, mutta tekniikka on tätä päivää.

-Meillä on nettiyhteydet eli kassat pelaavat kuten kaupassa. Ja kauppahan tämä onkin, totesi Kirsi Valkonen.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Maija Tuunila

Lue seuraavaksi