1. yle.fi
  2. Uutiset

Kaboom on absurdi teinikomedia

Ohjaus: Gregg Araki Alkuperämaa: Yhdysvallat/Ranska 2010 Pääosissa: Thomas Dekker, Haley Bennet, Chris Zylka, Roxane Mesquida, Juno temple, Nicole LaLiberte K-15

Ylen aamu

Kauniita nuoria ihmisiä, seksiä, huumeita, sekopäistä menoa ja maailmanloppu, niistä on tehty Gregg Arakin ohjaama ja käsikirjoittama Kaboom.

Elokuvan päähenkilö Smith on elokuvan tekemistä opiskeleva seksuaalisesti kaikkiruokainen sekakäyttäjä, jonka ympärillä tapahtuu mitä oudoimpia asioita. 19-vuotispäivänsä lähestyessä Smith päättää pitää pientä taukoa villinväsyttävästä elämästään. Hän ryhtyy ottamaan selvää mitä oikeastaan tapahtui miehelle, jonka hän eräänä kännisenä aamuyönä ainakin luuli näkevänsä joutuneen eläinnaamioita käyttävän joukkion pahoinpitelemäksi. Tutkimustensa edetessä Smith törmää paitsi omaa elämäänsä niin koko maailmaa järisyttävään salaliittoon.

Salapoliisityö johtaa Smithin suuren salaliiton jäljille, jossa myös hänen perheellään saattaa olla osuutensa. Jollain tavalla tuohon maailmanlopun suunnitelmaan on sotkeutunut myös Smithin satunnainen panokaveri Stella ja tämän noidaksi osoittautuva tyttöystävä. Mitä lähemmäs totuutta Smith sitten pääsee, sitä käsittämättömämmäksi kaikki muuttuu.

Gregg Arakin ohjaama Kaboom on absurdi teinikomedia. Sana absurdi on tietenkin antanut käsikirjoittaja Arakille luvan lisätä soppaan mitä tahansa aineksia välittämättä asioiden loogisuudesta. Eikä logiikalla olekaan mitään tekemistä tämän todella villeihin suuntiin rönsyilevän, melko sekavaksi äityvän elokuvan kanssa.

Kaboomia voi pitää jonkinlaisena antiteesina kaiken maailman teiniangstailuille. Toisin kuin esimerkiksi Twilight -sarjassa ei Kaboomissa nuorten seksuaalisuutta pidättele mikään, eivät edes sukulaisuussuhteet tai oudot salaliitot.

Minulle tämä elokuva toi mieleen John Watersin nuoruuden työt. Toisin kuin Waters ei Araki kuitenkaan uskalla mennä todellisiin äärimmäisyyksiin ja niin hänen elokuvansa jää pikemminkin muka uskaliaaksi sekoiluksi kuin todella rohkeaksi irtiotoksi, joksi se varmaankin on tarkoitettu.

Lähteet: YLE Uutiset / Esko Rautakorpi

Lue seuraavaksi