Nimen paljastaminen karkotti sukusolujen luovuttajia

Sukusolujen luovuttajamäärät ovat pudonneet kolmessa vuodessa reilulla kolmanneksella. Asiantuntijan mukaan taustalla on vuonna 2007 voimaan tullut laki, jonka mukaan hedelmöityshoidosta alkunsa saaneella on täysi-ikäisenä oikeus saada tietää luovuttajan henkilöllisyys.

Kotimaa
Hedelmöitys mikroskoopista nähtynä.
Munasolu hedelmöitetään keinotekoisesti: siittiösolu viedään neulan avulla munasoluun.Yle

Viime vuonna Suomen lapsettomuusklinikoilta tuli sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran rekisteriin reilut 300 ilmoitusta sukusolujen luovuttajista. Vielä vuonna 2008 ilmoituksia oli huomattavasti enemmän, yli 500. Lakinainen Riitta Burrell Valvirasta sanoo laskun johtuvan hedelmöityshoitolaista.

- Tämä tapahtuu kaikissa niissä maissa, jossa tämän tyyppinen lainsäädäntö on saatettu voimaan, esimerkiksi meillä lähimpänä Ruotsissa ja Norjassa ja viimeisimpänä esimerkiksi Iso-Britanniassa. Aina ovat luovuttajamäärät laskeneet mutta ovat sitten lähteneet siitä uuteen nousuunkin.

Burrell pitää avoimempaa lakia hyvänä asiana ja arvioi tiedontarpeen vielä kasvavan.

- Monessa valtiossa on siirrytty sellaiseen järjestelmään, että avustetulla lisääntymismenetelmällä alkunsa saanut lapsi voi saada selville myös biologisten sisarustensa tai sisarpuoltensa henkilöllisyyden.

Tanskalaisia ja amerikkalaisia siittiöitä

Luovutetut munasolut ovat pääsääntöisesti kotimaisia, mutta siittiöistä huomattava osa on lähtöisin maailman suurimmasta spermapankista Tanskasta.

Burrellin mukaan myös Tanskassa luovuttajista on pulaa ja paikkausta on haettu viime vuosina Yhdysvaltain markkinoilta. Tilanne heijastuu myös Suomeen luovutetuissa sukusoluissa.

- Toistaiseksi amerikkalaiset ovat olleet ihan selkeä vähemmistö, niitä on ollut ihan muutamia. Ehkä 20 - 30, jos jonkun luvun heittäisi.

Väestöliitto toivoo uusia luovuttajia

Väestöliiton lapsettomuusklinikat käyttävät kolmella klinikallaan lähes pelkästään suomalaisia sukusoluja. Helsingin klinikalta kerrotaan, että uusia luovuttajia tarvitaan. Alkuvuodesta sperman luovuttajat ovat vähentyneet ja munasoluja käyttäviin hedelmöityshoitoihin on yli vuoden jonot. Turun tilannetta kommentoi klinikan ylilääkäri Leena Anttila.

- Elämme kohtuullisen hyvässä niukkuudessa tällä hetkellä eli kiinnostusta luovutukseen on olemassa, mutta ei ole mahdottomia spermapankkivarantoja.

Sukusolujen luovuttajia karsivat myös tiukat vaatimukset. Esimerkiksi Väestöliiton oman spermapankin laatukriteerit läpäisee luovuttajaehdokkaista vain noin viidennes.

Anttila toivoo, että luovuttamisesta kiinnostuneet ottaisivat yhteyttä lapsettomuusklinikoihin.

- Voimakkain asia, mikä tulee esille neuvontatilanteessa on se, että luovuttajilla on vilpitön auttamisen halu taustalla. Kartoitamme luovuttamismotiiveja ja niiden täytyy olla myös kohdallaan, että tietää, mihin on lähtemässä mukaan.

Lähteet: YLE Uutiset / Mari Mäkinen