1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Taikahuilu (ooppera)

Taikahuilu säihkyy menneiden vuosikymmenten Las Vegasia

Tampere-talossa lauantaina ensi-iltansa saavan Taikahuilun tapahtumat on rohkeasti siirretty 1930-luvun Amerikkaan. Ohjaaja Tuomas Parkkinen uskoo, että tältä oopperalta yleisö toivookin jotain uutta joka kerta.

Kuva: YLE / Jan Hynnä

Taikahuilu on satuooppera, jossa seikkailee niin lohikäärmeitä, temppeliherroja kuin mystisiä kaunottariakin.

- Tampere-talon lavalla on luvassa säihkettä ja glamouria. Tapahtumat on siirretty menneiden vuosikymmenten Amerikkaan, ja se se vasta satua onkin, Tuomas Parkkinen sanoo.

Erityisen innoissaan Parkkinen on juuri esityksen visuaalisuudesta.

- Teatterissa ei koskaan olisi mahdollista saada yhteen produktioon esimerkiksi näin montaa upeaa näyttämökuvaa, ohjaaja riemuitsee.

Näyttelijät ja laulajat samalla lavalla

Ohjaajan lisäksi myös kapellimestarilla on suhteellisen vapaat kädet teoksen suhteen, sanoo Parkkisen rinnalla työskentelevä kapellimestari Markus Lehtinen.

- Taikahuilu on oopperan sijaan lähes musiikkinäytelmä. Toisin kuin monissa muissa oopperoissa, tässä kapellimestari pääsee tekemään myös omia musiikillisia ratkaisuja, koska teos ei ole läpisävelletty.

- Muutenkin tämä on ilmaisutavoiltaan tavallista laajempi produktio, koska jo pelkästään taiteilijoiden kirjo on totuttua värikkäämpi. Tuttujen oopperatähtien rinnalla esiintyvät näyttelijät Esko Roine ja Heikki Kinnunen, Lehtinen kertoo.

W.A. Mozartin säveltämä koko perheen oopperaklassikko saa ensi-iltansa Tampere-talossa lauantaina 5.3.2011. Päärooleissa laulavat muun muassa Gabriel Suovanen, Jaakko Ryhänen, Jorma Hynninen ja Marjukka Tepponen.