Urheilumenestys nostaa laskettelijoiden määrää rinteessäkin

Janakkalan Janan alppijaos eli Alppi-Jana vetää hämäläisnuoria alppilajien pariin. Lisenssilaskijoita Kanta-Hämeen ainoalla alppihiihtoon erikoistuneella seuralla on 25 ja saman verran on myös pienempiä laskijoita kehittämässä vielä taitojaan. Lumi ja urheilumenestys on lisännyt kiinnostusta lajiin.

Janakkalan Janan alppijaoston puheenjohtaja Tero Toivonen. Kuva: YLE / Antti Mälkönen

- Mielestäni toiminta on kahden hyvän lumitalven jälkeen aika vahvassakin nousussa, Janakkalan Janan alppijaoston puheenjohtaja Tero Toivonen sanoo.

Suurin tekijä alppihiihdon suosion nousuun on kuitenkin ollut suomalaislaskijoiden menestys, mikä on nostanut lajin tunnettavuutta ja tuonnut paljon uusia laskijoita lajin pariin. Kaikki lajista kiinnostuneet ovatkin tervetulleita AlppiJanan toimintaan.

- Meillä löytyy eritasoisia ryhmiä. Hiihdonopettajat ohjaavat vasta-alkajat taitoja vastaaviin ryhmiin, Toivonen kertoo.

Mikäli aikoo pyrkiä aivan alppihiihdon huipulle, vaaditaan urheilijalta Toivosen mukaan ainakin urheilullisuutta, hyvää tasapainoa, rohkeutta ja ennenkaikkea suurta harjoittelumäärää sekä pitkäjänteisyyttä.

Alppi-Janan ryhmien harjoittelu tapahtuu pääosin Kalpalinnassa. Rinteet antavat mahdollisuudet lajivalikoimassa tekniikkalajeihin eli pujotteluu ja suurpujotteluun.

- Vauhtilajeja kuten syöksyä pitää sitten tositasolla harjoitella muill arinteillä, Toivonen sanoo.