1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. kirjallisuus

Tanskan prinssi Hamlet ehkä alkujaan irlantilainen

William Shakespearen ehkä tunnetuimman tragedian päähenkilö, Tanskan prinssi Hamlet saattoi olla irlantilainen, väittää tällä viikolla julkaistu tutkimus. Tutkimuksen mukaan Hamletin nimi on peräisin gaelinkielisestä, hiontaa merkitsevästä sanasta amdlithi.

Aikaisemman tiedon mukaan Shakespeare olisi lainannut Hamletin nimen ja tarinan skandinaavisesta muinaistarustosta, jossa se ilmeni muodossa Amlethus. Tanskalaisista historiankirjoista nimi tunnetaan noin 1200-luvulta.

Skotlantilaisen Aberdeenin yliopiston tutkija, kielitieteilijä Lisa Collinsonin mukaan Hamletin nimi ei kuitenkaan voi olla skandinaavista alkuperää, sillä mikään skandinaavinen sana ei viittaa Hamletiin tai sen varhaisempiin kirjoitusasuihin.

Sen sijaan Collison arvelee, että Hamletin nimi olisi peräisin 1100-luvulla kirjoitetusta irlantilaisessa De Derga’s Hostel –nimisessä tarusta, jossa esiintyy Amdlithi-niminen henkilö.

Collisonin mukaan on mahdollista, että Hamlet-nimi kulkeutui arkaaisessa muodossaan merimiesten mukana Irlannista Skandinaviaan.

- Merimiehet saattoivat käyttää keskiajalla sanaa kuvaamaan kuluttavaa merenkäyntiä, mistä se olisi kulkeutunut myös Skandinaviaan, pohtii Collision Aberdeenin yliopiston haastattelussa.

Shakespearen näytelmä Tanskan prinssi Hamletista on kirjoitettu 1600-luvulla.

Collisonin tutkimus julkaistiin tällä viikolla Review of English Studies –lehdessä.