Perussuomalaiset hakee veretseisauttavaa vaalivoittoa Ylä-Savosta

Perussuomalaiset ovat nostattaneet tänään vaalihuumaansa Iisalmessa. Pohjaa huumalle on, sillä Ylä-Savo on vanhastaan Perussuomalaisten edeltäjän, Suomen Maaseudun puolueen ja sen edesmenneen kansansuosikin Veikko Vennamon vahvaa tukialuetta. Vennamon muisto on otettu puolueessa nyt myös vaaliaseeksi.

Pohjois-Savon vaalipiiri (1907–2013)
Perussuomalaisten vaalitilaisuus Iisalmessa.
YLE

Iisalmen maalismarkkinoilla Perussuomalaisten vaalitelttaa viriteltiin pystyyn itsevarmoin ottein. SMP:n perinteikkäällä tukialueella Perussuomalaiset ovat kuin kotonaan. Perussuomalainen sanoma tuntuu uppoavan myös teltan liepeillä parveilevaan kansaan.

- Täällä puhutaan niin että kansa ymmärtää. Myös suoruus viehättää, iisalmelainen Liisa Turunen pohtii.

Moniin vaikutuksen on tehnyt puolueen keulahahmo Timo Soini, vaikkei häntä näillä kulmilla olekaan juuri näkynyt. Epäilyksiä Perussuomalaisten suursuosiosta muualla kuin Uudellamaalla on aiheuttanut juuri puolueen riippuvaisuus Soinista. Perussuomalaisten kansanedustaja Pentti Oinonen ei tällaisesta ole huolissaan.

- En yhtään. Kun Soini meni EU:hun, silloin sanottiin, että nyt Perussuomalaiset menee suohon. Mutta eihän me minnekään suohon olla upottu, vaan kannatus on noussut nelinkertaiseksi, kahvia pitkälle jonolle tarjoileva mies veistelee.

Epäilystäkin on

Aivan kaikkia Perussuomalaisten sanoma ei kuitenkaan Iisalmen torillakaan vakuuttanut.

- Jos nyt kauniisti sanon niin hieman populistiselta tuo kuulostaa, lapinlahtelainen Seppo Ryhänen muotoilee.

Ryhänen arvioi, että perussuomalaisten kannatus vaaleissa nousee hieman neljän vuoden takaisesta, mutta aivan hurjiin tuloksiin hän ei usko.

- Eiköhän se ihan maltillisiin lukemiin jää.

Lapinlahtelainen Pekka Kuosmanen ei myöskään koe saaneensa torilta vastauksia haluamiinsa kysymyksiin.

- Oinonen on kyllä kova puhumaan, mutta ei pelkällä puhumisella pärjää.

Vennamon muistolla ratsastamaan

Tällä kertaa pelissä on kuitenkin paljon. Siispä vaalitaistoon on otettu uudet aseet. Onpa puolueen täkäläisiin tukijoukkoihin rekrytoitu mukaan jopa Veikko Vennamon tytär Meri Vennamo. Oinosen usko vaalivoittoon on luja.

- Nyt raja-aidat murtuu. Minä uskon, että keväällä nähdään Kääriäisenkin veret seisauttava vaalivoitto. Kun ääniä vaalipäivän iltana ruvetaan lasketaan niin monella puolueella saattaa tulla vielä äitiä ikävä!

Lähteet: YLE Savo / Anu Pöntinen