Musiikkitalon konsertit nähdään suorana netissä

Radion sinfoniaorkesteri ja Helsingin kaupunginorkesteri julkistivat tänään Musiikkitalon ensimmäisen kauden ohjelmistonsa. Uutta on se, että kaikki Radion sinfoniaorkesterin konsertit voi nähdä suorana lähetyksenä internetin välityksellä.

musiikki
Musiikkitalon kausi-ohjelmalehtinen.
Yle / uutisgrafiikka

Tähän asti RSO:n konsertteja on voinut kuunnella suorana internetissä, mutta Musiikkitaloon muuton myötä ne tullaan näkemään kuvan kanssa. Konsertit streamataan eli välitetään kotikoneille suorana monikameralähetyksenä.

- Tavoitteenamme on tehdä Musiikkitalosta koko Suomen konserttisali, ja tämä on ensimmäinen askel siinä, RSO:n intendentti Tuula Sarotie sanoo.

Myös toimitettujen televisiotaltiointien määrä tulee lisääntymään. Myöhemmin Yle järjestää todennäköisesti Musiikkitalossa myös muuhun ohjelmatoimintaan liittyviä tapahtumia, Sarotie kertoo.

- Yle tulee olemaan hyvin vahvasti Musiikkitalossa mukana.

Kapellimestarit innoissaan uudesta salista

Radion sinfoniaorkesterin ja Helsingin kaupunginorkesterin ylikapellimestarit ovat innoissaan Musiikkitalon akustiikasta. Vielä he eivät ole päässeet testaamaan ison konserttisalin ominaisuuksia, mutta odotukset ovat kaupunginorkesterin ylikapellimestari John Storgårdsin mukaan korkealla.

- Nyt on tulossa sellainen sali, joka tulee olemaan niin loistava, että siinä soivat loistavasti sekä kevyemmät orkesterikokoonpanot, esimerkiksi Mozart-sinfonia -tyyppiset kokoonpanot, että Bruckner, Mahler ja muut massiiviset orkesteriteokset. Se on ennenkuulumatonta, ihan konkreettisesti, Suomessa ja Helsingissä varsinkin, Storgårds hehkuttaa.

Musiikkitaloon muutto ei tuo Helsingin kaupunginorkesterin soittamaan ohjelmistoon isoja muutoksia.

- Nyt päästään tekemään kaikkea sitä, mitä ollaan tähänkin asti tehty, mutta ihan uusista lähtökohdista. Muutto Musiikkitaloon ei tule mullistamaan ohjelmistoprofiilia, vaan soiva lopputulos tulee olemaan se iso mullistus, sanoo John Storgårds.

Helsingin kaupunginorkesteri tekee yhteistyötä sopraano Soile Isokosken kanssa lukuisissa konserteissa. RSO kantaesittää tulevalla kaudella kuusi Yleisradion tilaamaa teosta.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Iira Hartikainen