Ahtojäät tulevat kalliiksi satamille

Jumiutunut laivaliikenne aiheuttaa satamille isot tappiot. Esimerkiksi Oulun satama menettää 150 000 euroa viikossa, jos tavara ei liiku. Työntekijöiden lomautuksia ei ole Oulussa vielä jouduttu harkitsemaan.

Teksti-TV Oulu
Nosturi Oulun satamassa
YLE

Perämeren laivaruuhkan purkaminen vie vielä useita päiviä. Satamia avustetaan nyt yksi satama kerrallaan. Perjantaina purettiin Raahen satamaan syntyneitä Rautaruukin ruuhkia. Perämerellä jäänmurtajien apua odottaa kaikkiaan noin 30 alusta. Sääennusteiden mukaan jäätilanne pysyy samanlaisena lähipäivät.

Oulun satamajohtajan Kari Himasen mielestä Suomessa on liian vähän jäänmurtajia. Jääoloihin olisi hänen mielestään pitänyt varautua paremmin.

- Me ollaan vaivuttu ruususen uneen ja ajateltu, ettei täällä enää mitään kovia talvia ole. Ja koko ajan puhutaan tästä lämpötilan noususta ja muusta, niin se on omiaan ruokkimaan ajattelua. Nyt mää luulen, että muutama ihminen on oppinut sen, että kyllä Suomessa vielä jäätä on. Äkkiä vaan lisää murtajia hankkimaan, kehottaa satamajohtaja Himanen.

Lähteet: YLE OUlu