1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Teksti-TV Turku

Arkkipiispan talo avautuu päiväksi - tutustu näkymiin jo etukäteen

Vastikään Turussa remontoitu arkkipiispan virka-asunto avaa sunnuntaina ovensa. Arkkipiispa Kari Mäkinen järjestää kaikille avoimen vastaanoton.

Arkkipiispan talo.

Arkkipiispa Mäkinen muutti puolisonsa pastori Eija Mäkisen kanssa taloon joulukuussa. Arkkipiispan taloa remontoitiin kaksi vuotta noin 3,5 miljoonalla eurolla.

Edellisen kerran taloa remontoitiin vuonna 1998 arkkipiispa Jukka Paarman virkakauden alussa.

Vuonna 1887 valmistunut piispantalo on jo kolmas talo Aurajoen rantatontilla, jolle ensimmäinen piispantalo valmistui 1763.

Astele remontoituun piispantaloon

Kaikki alkoi paalutuksesta

Turun arkkipiispantalo joutui remonttiin vajoamisen vuoksi. Pahimmillaan talon päätyjen välillä oli kolmenkymmenen sentin korkeusero. Ongelmat näkyivät myös sisällä seinien halkeilemisena. Nyt seinäpinnat on uusittu ja huonekalut ovat saaneet uudet kankaat. Turun taidemuseo on sijoittanut taloon seitsemän työtä. Arkkipiispa Kari Mäkinen on syystäkin tyytyväinen.

- Tämä on monella lailla hieno talo. Yksi osa sitä on se, että tässä näkyvät historialliset kerrostumat sekä huonekaluissa että tässä näissä huoneissa. Täällä näkyvät edeltäjien jäljet myöskin. Kukin on tuonut tänne omana aikanaan jotain huonekaluja.

Työpaikka ja koti

Arkkipiispa työskentelee talossa, mutta siellä vastaanotetaan myös vieraita - eri alojen asiantuntijoita. Arkkipiispa asuu puolisoineen edustustason yläpuolella. Kolmessa kerroksessa on neliöitä lähes 3000.

- Onhan täällä tilaa - väljyyden tuntu. Kun täällä kahdestaan vaimon kanssa ollaan niin, joskus pitää soittaa, missä päin taloa olet.

Puoliso valitsi tekstiilejä

Arkkipiispa Kari Mäkinen ja hänen puolisonsa Eija Mäkinen ovat saaneet vaikuttaa muutostöihin. Puoliso on hankkinut uusia tekstiilejä.

- Lamppujen varjostimiin olen voinut vaikuttaa ja mattoja saanut ostaa. Olen saanut käyttää niitä värejä, jotka ovat itselle läheisiä.

Molemmat talon asukkaat ovat tyytyväisiä kokonaisuuteen.

- Miljöö on historiallisesti aivan uskomattoman hieno. Kyllä sitä on etuoikeutettu ja tyytyväinen, että voi asua täällä, pohtii arkkipiispa Mäkinen.