Narsisti laittaa uhrinsa lukkoon

Narsisti ottaa uhrinsa pihteihinsä pikkuhiljaa. Uhri uppoaa syvälle syyllisyyden syövereihin ja menettää itsetuntonsa. Narsistin lukko-otteesta pääsee kuitenkin irti. Siihen auttaa luja tahto ja usko omaan itseensä.

Kotimaa
Narsisti saa uhrinsa lukkoon.
YLE

Narsismi on vakava persoonallisuuden häiriö, josta kärsii noin yksi prosentti väestöstä. Narsismista on sanottu, että se on yhtä yleinen kuin diabetes. Siitä kärsii eniten sairastunut henkilö, mutta narsistin oireilu koskettaa laajasti.

- Jos ajatellaan, että noin 53 000 oirehtii narsistisesta persoonallisuushäiriöstä ja heidän ympärillään kolme ihmistä, niin siitä kärsivien määrä kohoaa jo yli 150 000:n, Narsistien uhrien tuki ry:n projektivastaava Hanna Kaikula valottaa tilannetta.

Tiettävästi ensimmäisen kerran narsismi-käsitettä käytettiin jo 1800-luvun lopulla. Nykyisin siitä uskalletaan puhuta, sillä tieto on lisääntynyt. Narsismi tarkoittaa persoonallisuutta, joka vastustaa sekä riippuvuutta toisista ihmisistä että toisten ihmisten huomion ottamista. Narsistilla on tällaisia piirteitä, mutta ei välttämättä diagnoosia.

Suomessa elää kymmeniä tuhansia ihmisiä luonnevikaisen narsistin armoilla. Kiusaaja voi olla työpaikalla, koulussa, parisuhteessa tai omassa lähiperheessä. Hanna Kaikulan mukaan kuka tahansa voi päätyä narsistin uhriksi, mutta tiettyjä alttiuksia kuitenkin on, kuten kiltteys ja läheisriippuvuus.

- Esimerkiksi lapsi, joka on saanut kasvaa todella turvallisessa ja lämpöisessä ilmapiirissä. Häntä on ehkä ylisuojeltu elämän pahuudelta, niin hän ei osaa uskoa siihen, että joku voisi olla niin paha. Sellainen herkistää uhriutumiselle.

Peluri pitää pihdeissään

Narsistin kiusaamismalleja ja -tapoja on vaikea huomata. Hän antaa uhrilleen myös positiivista palautetta ja on taitava ihmissuhdepeluri, joka pitää uhriaan otteessaan jopa vuosikausia. Hanna Kaikula käyttää uhriutumisesta esimerkkinä sammakon keittämistä.

- Sammakko laitetaan lämpimään veteen, missä on hyvä olla. Lämpötilaa nostetaan hiljalleen. Jos sammakko meinaa hypätä keitinvedestä, koska se on liian kuumaa, niin lämpötilaa vähän lasketaan, ettei sammakko lähtisi. Pikkuhiljaa lämpöä lisäämällä sammakko turrutetaan ja viimein tapetaan sinne keitinveteen.

Ulkopuolisille narsisti näyttää reilulta ja ystävälliseltä sekä käyttäytyy hyvin. Arkielämä narsistin kanssa on kuitenkin erittäin epävakaata. Sopimukset eivät useinkaan pidä.

- Elämä on stressaantunutta, epävarmaa. Kun on kysymyksessä henkinen, usein myös fyysinen väkivalta, niin pelko pitää uhria otteessaan. Narsisti on ihastuttava toisille ihmisille, niin on uhrin vaikea kertoa, mikä todellisuus omien seinien sisällä on, koska muilla on toisenlainen kuva, Hanna Kaikula selostaa.

Pienet askeleet vievät valoon

Narsisti rajoittaa usein uhrinsa elämää, esimerkiksi tapaamisia ystävien ja sukulaisten kanssa. Kiusaamisesta kertominen on uhrille tuskallista.

- Uskokaa läheisiänne, vaikka uhrin tarina voi kuulostaa epätodelliselta., Hanna Kaikula painottaa ja sanoo, että uhri voi päästä tuskaisesta pimeydestä valoon, kun uskaltaa luottaa omien siipiensä kantavuuteen.

Hanna Kaikula neuvoo, että vuosiakin kestäneestä piinasta kannattaa lähteä pienin askelin kohti muutosta. Uhriutuneen kannattaa ajatella, että minkälaista elämä on huomenna, viikon päästä, vuoden kuluttua.

- Tuskallisista asioista ei selviä käden napsautuksella, vaan se vaatii aikaa. Usein uhrit ovat niin poljettuja, että persoonallisuus täytyy sieltä rakentaa uudelleen. Se vaatii aikaa, jota uhrin täytyy suoda itselleen. Lisäksi täytyy olla itselleen armollinen.

- Ja uskoa siihen, että on hyvä, Hanna Kaikula korostaa.

Narsistien uhrien tuki ry perustettiin vuonna 2004. Vertaistukiryhmiä on 14 paikkakunnalla, myös Oulussa. Valtakunnallinen vertaistukipuhelin tiistai ja torstai kello 17-20 numerossa 09-4283 4277

Lähteet: YLE Oulu / Tiina-Leena Kurki