Daily Telegraph: Pankkipomo pitää uutta finanssikriisiä mahdollisena Britanniassa

Englannin keskuspankin pääjohtaja pelkää maan ajautuvan uuteen pankkikriisiin. Mervyn King sanoo Daily Telegraph -lehden haastattelussa, että järjestelmän epävakaaksi tekevät ongelmat ovat yhä olemassa.

talous

King totesi pankkien ryhtyneen taas tavoittelemaan pikavoittoja ja höynäyttämään asiakkaita. Myös suurpankkien kaatumiseen tai pikemminkin sen mahdottomuuteen liittyvä ongelma on yhä olemassa.

- Emme ole vielä ratkaisseet "liian suuri kaatumaan", tai kuten kutsun sitä itse, "liian tärkeä kaatumaan" -ongelmaa. Liian tärkeä kaatumaan -käsitettä ei pitäisi esiintyä markkinataloudessa, King linjasi.

King toteaa haastattelussa, että koska finanssijärjestelmän ongelmia ei ole korjattu, on mahdollista, että vuoden 2008 finanssikriisi voi uusiutua Britanniassa.

Kingin mukaan finanssijärjestelmä ongelmana on pankkien tapa kannustaa työntekijöitään lyhyen tähtäimen voitontavoitteluun esimerkiksi bonuksilla.

Lausuntoa voidaan pitää näpäytyksenä Britannian talousministeri George Osbornen suuntaan. Osborne sai viime viikollä päätökseen bonusneuvottelut neljän suurimman Britanniassa toimivan pankin kanssa. Sopimuksen puitteissa pankit voivat maksaa henkilöstölleen tänä vuonna bonuksia. Osbornen mukaan bonukset ovat viimevuotista pienemmät.

Lähteet: YLE Uutiset