Hyppää sisältöön

KKO:n presidentti haluaa selkeän lain yksityiselle pysäköinninvalvonnalle

Korkeimman oikeuden presidentti Pauliine Koskelo toivoo Suomeen lainsäädäntöä, joka sallisi yksityisten parkkifirmojen periä valvontamaksuja. YLE Uutisten haastattelussa KKO:n presidentti ihmettelee eduskunnan perustuslakivaliokunnan toimintaa asiassa.

Korkeimman oikeuden presidentti Pauliine Koskelo Kuva: Yle

Korkein oikeus päätti vuosi sitten, vastoin alioikeuksia, että yksityiset parkkifirmat saavat määrätä sopimusluontoisia valvontamaksuja. Asiasta piti säätää laki, mutta eduskunnan perustuslakivaliokunta ja -lakivaliokunta tyrmäsivät lakiesityksen tällä viikolla. Niiden mukaan sakotusoikeuden antaminen muille kuin viranomaisille olisi saattanut rikkoa perustuslakia.

Arvostetut oikeusoppineet arvioivat toissa päivänä YLE Uutisissa, että korkeimman oikeuden olisi syytä pohtia tuomionsa purkamista. Korkeimman oikeuden presidentti Pauliine Koskelo tyrmää ehdotuksen.

- Se ei voi tulla kysymykseen sillä tavoin, että KKO jotenkin omasta aloitteestaan purkaisi aikaisemmassa riita-asiassa tehdyn lainvoimaisen tuomion.

Ruotsista mallia yksityiseen valvontalakiin

Tavallinen autoilija on ihmeissään. Korkeimman oikeuden mukaan parkkifirmat voivat antaa valvontamaksuja. Eduskunta ei kuitenkaan tällaista lakia suostu säätämään ja oikeusoppinutkin on todennut, ettei itse ainakaan aio valvontamaksuja maksaa. Korkeimman oikeuden presidentti ei halua ottaa kantaa siihen, onko yksityisen firman antama valvontamaksu maksettava. Mutta, presidentti Koskelo myöntää, että tilanne on sekava.

- Tietysti se ei ole kansalaisten kannalta niin selkeä, kuin sen toivoisi olevan.

Koskelon mukaan Suomeen tulisi säätää selkeä laki, joka olisi samanlainen kuin Ruotsissa. Siellä valvontamaksuja voivat antaa myös yksityiset parkkifirmat, eikä tämän ole tulkittu olevan ristiriidassa perustuslain kanssa.

- Kyllä minä näkisin, että olisi paras ratkaisu, että meilläkin lainsäädännöllä pystyttäisiin tätä jatkossa selventämään ja järjestämään. Ja toivon mukaan perustuslakia pystyttäisiin tulkitsemaan sillä tavalla, että se olisi meillä mahdollista, niin kuin se on esimerkiksi Ruotsissa ollut täysin ongelmitta mahdollista.

Koskelo ihmettelee valiokunnan toimintaa

Korkeimman oikeuden presidentti kummeksuu sitä, että eduskunnan perustuslakivaliokunta tyrmäsi parkkimaksu-lakihankkeen.

- Voi tietysti olla niin, että perustuslakivaliokunnalla on ollut vähän liikaa vaikeita asioita viime aikoina ja ehkä siellä ei ollut aikaa miettiä tätä ihan niin perusteellisesti kun olisi ollut toivottavaa.

Uusi eduskunta saanee eteensä parkkimaksu-asian uudelleen. Edessä voi olla myös uusia oikeusprosseja. Epäselvässä tilanteessa selvää on vain se, että parkkibisnes laajenee jatkuvasti ja maksamattomia maksuja karhutaan perintätoimistojen avulla.