1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tutkija etsii syitä suutelemiseen

Linnut tekevät sitä. Mehiläiset tekevät sitä. Ei, eivät sitä itseään, vaan suutelevat. Ihmiskunta on suudellut läpi historiansa, mutta silti elettä ei ole kyetty selittämään.

Kuva: Rungroj Yongrit / EPA

Antropologit, neurologit, biologit ja psykologit ovat yrittäneet selvittää, miksi ihmiset suutelevat. Edes Einstein tai Darwin eivät saaneet selville, mistä suuteleminen on saanut alkunsa tai miksi ihmiset suutelevat.

Tiedemiehet ovat erimielisiä suutelemisesta. Jotkut pitävät suutelemista luontaisena, sillä jo vastasyntyneet mutristelevat huuliaan äidinmaidon toivossa. Toisten mielestä suutelu on kulttuurista, opittua. Osa uskoo, että ihmisen DNA ohjaa suuteluun.

Suutelun tiede

Tutkija Sheril Kirshenbaum Texasin yliopistosta yritti koostaa eri tieteenalojen tutkimuksista yhtenäistä teoriaa siihen, miksi ihmiset suutelevat. Teknisesti suutelu on huulten kosketus, joka on piintynyt noin 90 prosenttiin maailman kulttuureista. Jos näissä kulttuureissa huulet eivät kosketa huulia - tai muuta kehon osaa - niissä nuollaan tai näykitään sama tavoite mielessä.

Esimerkiksi Babyloniassa ja antiikin Roomassa suutelulla oli oma merkityksensä. Raamattu tuntee suutelun, ja intialainen Kama sutra -seksiopas on omistanut kokonaisen luvun suutelemiselle.

Kirshenbaum sanoo, että tapa on voinut kehittyä nuuskimisesta, jonka avulla pyrittiin tunnistamaan perheenjäseniä. Joidenkin antropologien mukaan tervehdyksissä käytetty suudelma on voinut kehittyä tervehdyksestä, jossa nenät hierovat toisiaan. Tervehdyksen avulla on voitu esimerkiksi tarkistaa, haiseeko ihminen terveeltä.

"Punainen palkinto"

Punainen väri on voinut vaikuttaa suutelun yleistymiseen. Miljoonia vuosia sitten ihmisen esi-isät etsivät ravintoa lehtien ja puskien keskeltä. Tuolloin hedelmän punainen väri oli palkinto. Esi-isämme ovat saattaneet kiintyä koreaan väriin sen kaikissa ilmenemismuodoissa - myös naisten huulissa ja muualla kehossa.

Kirshenbaumin arvion mukaan noin kuusi miljardia ihmistä maistelee toistensa huulia säännöllisesti. Saksankielessä on 30 sanaa suutelulle, kuten esimerkiksi Nachküssen, joka tarkoittaa korvaavaa suudelmaa kaikista menetetyistä suudelmista. Silti sukupuoli erottaa suutelussa.

- Miehet kuvailevat suutelua lähinnä ensivaiheena. Toive on, että homma ei jää vain suutelemiseen. Naiset taas korostavat itse suutelua, Kirshenbaum kuvailee.

Suutelu voi ratkaista suhteen kohtalon

Ihmisen huulet ovat täynnä hermopäätteitä, jotka reagoivat herkästi esimerkiksi paineen ja lämpötilan muutoksiin. Pienikin kosketus aktivoi ihmisen aivoja laajalti.

Erään tutkimuksen mukaan 59 prosenttia miehistä ja 66 prosenttia naisista on lopettanut suhteen huonon suudelman takia.

- Suudelma on suhteen todellinen koe. Monesti voi tuntua, että olemme täydellisen ihmisen kanssa, mutta suudelma ei vain tunnu oikealta - siitä puuttuu se jokin, Kirshenbaum sanoo.