Kiinaan uusi "Havaiji"

Kiina kehittää voimakkaasti matkailuelinkeinoaan. Hyvä esimerkki tästä on eteläinen Hainanin saari, josta hallituksen päätöksellä ollaan tekemässä kansainvälisen tason matkailukohdetta.

Ulkomaat
Yle

Aallot lyövät rantaan trooppisella saarella. Rannalla palmujen katveessa käyskentelee turisteja, monet heistä sonnustautuneina värikkääseen Havaiji-paitaan. Paikka ei kuitenkaan ole Havaiji vaan Hainanin Yalong Bayn uimaranta.

Hainanista tehdään nyt kovalla kiireellä kansainvälisen tason matkailukohdetta, Kiinan omaa Havaijia. Yalong Bayssä kehitys on jo pitkällä.

Rantaviivan ovat vallanneet viiden tähden hotellit, vierainaan Manner-Kiinan äkkirikkaat. Mutta miten Kiinan Havaiji mahtaa pärjätä vertailussa?

- Olosuhteet täällä eivät vielä vedä vertoja Havaijille, mutta uskon silti, että Hainan ohittaa Havaijin tulevaisuudessa, Pekingistä kotoisin oleva rouva Liu arvioi.

Kun hallitus reilu vuosi sitten julkisti Hainanin suunnitelmansa, aiheutti se ennennäkemättömän ryntäyksen muualta Kiinasta. Rahaa kannettiin kiinteistökauppoihin muovikassikaupalla. Ne joilla oli rahaa, ostivat ja rikastuivat. Hinnat nousivat vuodessa 50 prosenttia. Kalleimmat lukaalit ovat nyt Manhattanin hinnoissa. Monien paikallisten, kuten rouva Zhaon haave omasta asunnosta karkasi tavoittamattomiin.

- Rikkaille hinnat ovat tavanomaisia, mutta meille tavallisille ihmisille ne ovat kohtuuttomia, hän valittaa.

Arvostelijat sanovat, että paikasta on tullut muualta tulleiden rikkaiden leikkikenttä. Hyvä esimerkki on ensi vuonna valmistuva Sanyan uusi maamerkki Phoenix saari ja sen seitsemän tähden hotelli. Sitkeät huhut tosin väittävät, että pohjatyöt keinotekoisella saarella on tehty niin huonosti, että rakennuksia uhkaa vajoaminen.

Vahingonilo on tunnetusti se paras ilo, mutta normaalihintaista asuntoa etsivää paikallista tieto tuskin paljoa lohduttaa.

Lähteet: YLE Uutiset / Kari Ahlberg