Home temmeltää teepannussakin - katso kuvat

Siivoa jälkesi! Äitisi ei ole täällä töissä! Pesethän käyttämäsi astiat! Monen työpaikan keittiössä seinille tai jääkaapin oveen ripustetut toiveet ja käskyt kaikuvat kuuroille korville. Jos ja kun keittiön pelisäännöt puuttuvat, saattaa vaikkapa teepannusta löytyä homeyllätys.

kosteusvauriot
YLE Keski-Suomi / Pirkko Tainio

Jyväskylän kaupungin johtava terveystarkastaja Virpi Rossi kertoo, että homepilkkuja voi ilmestyä vanhentuneen ruuan kylkeen jo viikossakin. Tyypillinen home, joka elintarvikkeissa alkaa kasvaa on Penicillium.

- Ruokiin voi tulla monenlaisia homeita. Riippuu ravintoaineista, lämpötiloista ja kosteudesta, mikä siinä lähtee kasvamaan. Home tarvitsee sopivan lämpötilan ja kasvualustan, kuvailee Rossi.

Rossin mukaan ruokiin ilmestyneen homeen haitallisuus terveydelle riippuu paljon homeen lajista.

- Jos ruuassa on selvästi näkyvää hometta, niin itse en sellaista käyttäisi. Homeet itsessään eivät välttämättä ole myrkyllisiä, mutta niiden tuottamissa aineenvaihduntatuotteissa saattaa olla homemyrkkyjä eli mykotoksiineja.

Pesu ja pelisäännöt auttavat

Mikäli työpaikan jääkaapista on tullut vanhentuneiden ruokien majatalo ja sen myötä homeiden temmellyskenttä, suosittelee terveystarkastaja kunnon siivousta.

- Pilaantuneet ruuat pitää poistaa ja sitten puhtaalla pyyhkeellä ja asianpesuaineella käydä jääkaappi läpi. Jos home on kovasti pinttynyt kiinni, niin sitten kannattaa käyttää ehkä järeämpiäkin aineita. Homepilkulliselle tee- tai kahvipannulle riittää ihan tavallinen pesu astianpesukoneessa, koneen loppuhuuhtelu on yleensä riittävän kuuma.

Terveystarkastajallekin on tuttua, että työpaikkojen keittiöiden järjestyksenpito ja siivous on usein "ei kenenkään hommaa". Siisteys säilyy, mikäli kaikki noudattavat samoja sääntöjä.

- Jokainen huolehtii omista ruuistaan, eikä jätä jääkaappiin pitkäksi aikaa lojumaan tuotteita. Kyllä meidänkin työpaikan keittiöstä tosin joskus löytyy jotakin, mitä sitten heitetään biojätteisiin, toteaa Rossi.

Lähteet: YLE Keski-Suomi