Salpausselän kisat katosivat Lahden keskustasta

Salpausselän kisat ovat Lahden ylpeys. Miten perinteiset kisat näkyvät kisakaupunki Lahdessa? Eivät ainakaan keskustassa juuri mitenkään. Missä ovat kauppojen komeat kisaikkunat ja lippurivistöt Aleksanterinkadulta? Nyt kisatunnelma jää urheilukeskukseen lähiympäristöön. Keskustaisäntä Timo Taulolla on unelma.

Salpausselän kisat

Vuoden alussa Lahden keskustaisännän pestin vastaanottanut Timo Taulo haaveilee siitä, että lähivuosina Salpausselän kisat näkyisivät paremmin Lahden keskustassakin.

Keskustaan saadaan lippuja ja viirejä viimeistään sitten kun Lahdessa on seuraavat hiihdon MM-kisat, mutta Salpausselän kisojen kohdalla paluuta vanhanajan loistoon hillitsee rahan puute.

- Kaiken kivan eteen tulee raha. Ennen vanhaan iloisina mustikkasoppa rinnuksilla tuotiin liput ja viirit tuotiin paikoilleen talkootyönä. Nykyään kaikki maksaa. On vaikea rahoittaa kisojen ulkopuolista näkyvyyttä.

Ensi vuonna Lahdessa vietetään muotoilun pääkaupunkivuotta ja silloin myös Salpausselän kisat näkyvät paremmin kaupungin keskustassa. Mutta mistä tämä viime vuosien näkymättömyys on johtunut? Painaako kaupunki jarrua vai eivätkö keskustan yrittäjät ole enää innostuneita kisoista?

- Kaupunki ja yrittäjät ovat innostuneita, koska Salppurin kisat on arvokkain vuosittainen tapahtumamme. Rahan puute ei yksin selitä kaikkea.

Torin seutu on Lahden näyteikkuna. Kansalaisten suurin haave tuntuu olevan kisoihin liittyvä kaupunkihiihto, jonka latu kulkisi osan matkaa ydinkeskustassa. FIS:n kilpailukalenteriin ei mahdu uutta kaupunkihiihtoa eikä piiritason hiihtokisaa ole taloudellisesti mielekästä ryhtyä rakentamaan keskustaan. Ladut ja kaikki muu tarvittava maksaisi liikaa.

Timo Taulo on ollut parikymmentä vuotta mukana Salpausselän kisaorganisaatiossa. Hän on siis juuri oikea ihminen pohtimaan sitä, kuinka saataisiin aikaan entistä toimivampi yhteistyö keskustan yrittäjien ja kisaorganisaation välillä.

- Keskustan eheytys tuunaa tulevina vuosina juuri tällaisia tapahtumia. Tavoitteeni on koota talkooporukka ja lisäksi yritämme innostaa mukaan rahoittajia.

Mihin katosivat kauppojen kisaikkunat?

Menneinä vuosina moni keskustan liike somisti ikkunansa Salpausselän henkeen. Oli suorastaan häpeä, jos kisaikkunaa ei ollut. Nyt kisaikkuna ei ole sääntö, vaan se on harvinainen poikkeus.

- Meillä on aika vähän muutenkin hyviä näyteikkunoita. Useissa ikkunoissa on tarroitusta, joten somistusta on vaikeakin lisätä. Nordea sentään pitää yllä kisaperinnettä julkaisemalla ikkunoissaan kisakuvia menneiltä vuosilta.

Keskustassa kulkijoiden ajatuksia kisamonttuun johdattelevat pian toivottavasti muutkin yritykset. Ainakin parissa isommassa liikkeessä on suunniteltu somistukseen jonkinlaista kisahuumaa.

Tänä keväänä Lahden keskustassa on kisatori, joka tarjoilee mm. musiikkia. Tulevina vuosina Salpausselän kisat toivottavasti näkyvät Lahden ytimessä ja kauppatorilla paljon paremmin.

- Hyvin tässä käy! On monia yrityksiä ja ihmisiä, jotka todella haluavat elävöittää keskustaa lähivuosien aikana. Toimiva keskusta on kaupungin sydän.

Lähteet: YLE Lahti