1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Afrikka

Afrikka yllätti matkaajan

Maailmankuvaa voi avartaa monella tavalla. Yksi mielenkiintoinen tapa päästä tutustumaan vieraan kulttuurin arkeen on lähteä ulkomaille opiskelemaan. Lahtelainen ympäristötekniikan opiskelija Pekka Järvelin lähti eteläiseen Afrikkaan - ja kokemus oli hänestä mullistava.

Afrikka
Pekka Järvelin matkalla Nairobiin junan kyydissä.
Pekka Järvelin matkalla junakyydillä Nairobiin.Jenny Öhman

Moni opiskelija haluaa suoriutua opinnoistaan mahdollisimman nopeasti ja valitsee työharjoittelupaikan läheltä. Pekka Järvelin teki toisin.

- Minulle oli selvää, että lähden harjoitteluun ulkomaille. Lahden ammattikorkeakoulussa on yhteyksiä Afrikkaan, mikä kiinnosti heti.

Järvelinin opiskelijavaihto vei aluksi Etelä-Afrikkaan, jossa hän vietti kolme kuukautta.

- Monelle Etelä-Afrikasta tulee ensimmäiseksi mieleen apartheid, joka näkyy käytännön elämässä. Pitää muistaa, että järjestelmän muuttumisesta on vasta vähän aikaa. Valkoisen vähemmistön ja mustan enemmistön välit muuttuvat, mutta kansanryhmät elävät vielä melko erillään, paitsi Kapkaupungissa, joka on tunnelmaltaan erilainen.

Suomessa ollaan ylpeitä ympäristötietoisuudesta ja -osaamisesta, mutta asia on pinnalla myös Etelä-Afrikassa.

- Etenkin veden puhdistamiseen ja vesistöjen suojeluun liittyvä osaaminen on korkealla tasolla, kertoo Järvelin.

Kenia on toista maata

Afrikka mielletään usein hyvin homogeeniseksi maanosaksi, mutta totuus on toisenlainen.

- Afrikkalaiset maat ovat niin suuria, että vierailija yllättyy. Suomessa tietää savolaisen ja hämäläisen ero, mutta ei aina ymmärrä, että monissa Afrikan maissa voi olla esimerkiksi kymmeniä tai satoja virallisia kieliä, puhumattakaan eri kulttuureista, muistuttaa Järvelin.

Siinä, missä Etelä-Afrikassa ollaan edistyksellisiä, on Keniassa vielä paljon tekemistä.

- Kenia on tullut monelle suomalaiselle tutuksi lomakohteena, mutta sikäläinen arki on kovin erilainen. Työharjoittelun aikana perehdyimme muun muassa sikäläiseen jätehuoltoon, jota ei ole eli koko infrastruktuuri puuttuu ja kaatopaikat ovat sen mukaisia.

Toisaalta Järvelin korostaa, että vaikka kieli, kulttuuri ja elinolosuhteet vaihtelevat, ihmiset ovat kaikkialla samanlaisia.

Suomessa puhutaan usein Lapin hulluudesta, joka saattaa vallata ihmisen jo ensi vierailulla. Syttyikö Järvelinille puolen vuoden aikana Afrikan hulluus?

- Ei. Kokemus oli kyllä hieno ja avartava, mutta olen sitä mieltä, että on edelleen lottovoitto syntyä Suomeen.

Lähteet: YLE Lahti / Mikko Tuomikoski

Lue seuraavaksi