Norsu riigikogussa

Viron pääministeri Andrus Ansip johti vaali-iltana Viron äänikuninkuuskisaa. Lopulta arkkivihollinen, keskustajohtaja Edgar Savisaar meni ohi kaikkien aikojen ennätystuloksella: lähes 23 000 henkilökohtaista ääntä Tallinnan lähiöistä. Harmittaa, myönsi Ansip yöllä. Mutta onko Savisaaren suosio jo ongelma hänen puolueelleenkin?

Ulkomaat

Viimeistään sen jälkeen, kun Viron suojelupoliisi joulukuussa väitti Edgar Savisaaren pyytäneen Venäjältä rahaa puolueelleen, hänestä tuli kirosana Viron muille poliittisille johtajille.

Andrus Ansip ilmoitti, ettei ikinä mene samaan hallitukseen Venäjältä rahaa pyytäneen kanssa, ja presidentti Toomas Hendrik Ilves ilmoitti ettei nimitä hallitusta, jota sellainen henkilö johtaa.

Asialla kuitenkin elämöitiin yllättävän vähän vaalien alla. Virossa vaalirahoitus ei ole julkista, ja kuka tietää, mistä minkäkin puolueen raha tulee. Muutamat liikemiehet ovat julkistaneet lahjoituksensa.

Viron suosituin poliiitikko

Edgar Savisaar on monessa liemessä keitetty, ja nytkin hän selvisi vaalirahaskandaalista sillä, että Keskustapuolue menetti kolme kansanedustajanpaikkaa. Niitä jäi vielä 26.

Hävikki lienee käynyt vironkielisten äänissä, sillä Viron venäläisistä yli 80 prosenttia tukee yhä Keskustapuoluetta – heidän silmissään rahan hommaaminen Venäjältä tuskin on isokaan synti.

Vaalien alla, kun gallupit näyttivät tappiota Keskustapuolueelle, kyseltiin, pitäisikö Savisaaren erota. Nyt, kun hän on valtakunnan äänikuningas, potkujen antaminen lienee mahdotonta.

Edelleen oppositiossa

Tallinnaa Keskustapuolue ja Savisaar hallitsevat suvereenisti. Mutta valtakunnanpolitiikasta he pysyvät syrjässä, ja saattavat kutistua Tallinnan lähiöiden ja Itä-Viron venäjänkielisten edustajaksi.

Savisaar ja Reformipuolueen Ansip eivät henkilöinä mahdu samaan hallitukseen, ja aatteellisesti läheisten Keskustan ja sosiaalidemokraattien parlamenttipaikat eivät riitä hallitusenemmistöön.

Keskustapuolueen johtoon kuuluva Jüri Ratas pohti vaalitappioaamuna televisiossa, että puolueessa on nyt itsetutkiskelun paikka, eikä kysymystä johdon vaihtamisestakaan saa pelätä.

Pikkupuolueet hävinneet

Viron parlamenttiin tuli näissä vaaleissa vain neljä puoluetta: oikeistolaiset Reformipuolue ja Isamaa-Res Publica liitto ja vasemmistolaisemmat Sosiaalidemokraatit ja Keskustapuolue.

Vihreät putosivat, Rahvaliitt samoin, eikä yhtään sitoutumatonta ehdokasta päässyt läpi.

Valtion nuoruusvuosille tyypillinen puolueiden nopea syntyminen ja katoaminen on nyt ohi. Riigikogussa toimii neljä varsin vakiintunutta puoluetta, jotka ovat selvissä oikeisto-vasemmisto leireissä.

Virolainen politiikan tutkija Iivi Anna Masso sanoo, että olojen vakiintuminen on tietysti maalle hyväksi, mutta uusien tärkeidenkin asioiden tuomista keskusteluun puoluekentän jäykistyminen ei edistä.

Lähteet: YLE Uutiset / Ahti Kaario, Tallinna