Saksan kuningas syöstiin vallasta

Jo isä tiesi odottaa pojastaan jotakin suurta. Nimikin oli sitten sen mukainen: Karl Theodor Maria Nikolaus Johann Jacob Philipp Franz Joseph Sylvester Freiherr von und zu Guttenberg.

Ulkomaat
Karl-Theodor zu Guttenberg.
Rainer Jensen / EPA

Karl-Theodor zu Guttenberg oli Saksan oikeiston toiveuni. Aatelinen, nuori, komea, hyväkäytöksinen ja loistava esiintyjä.

Kavereiden kesken hän oli pelkästään "KT", ja kavereita riitti. Paroni zu Guttenberg oli Saksan ylivoimaisesti suosituin poliitikko.

Ja sitten kaikki romahti.

Neljä vuotta sitten valmistunut oikeustieteen tohtorinväitöskirja osoittautui vähintäänkin kopioiduksi. Baijerin yleinen syyttäjä tutkii parhaillaan, oliko plagiointi tahallista.

Siinä lähti kertarysäyksellä tohtorin arvonimi, ja melkein heti perään ministerin virka.

Vauhdikas puolustusministeri

Zu Guttenberg ehti olla puolustusministerinä puolitoista vuotta. Sinä aikana Saksan armeijassa tapahtui enemmän kuin aikaisempina 50 vuotena yhteensä.

Nuori ministeri osoitti alkumetreillä haparoinnin merkkejä, kun Berliinissä alettiin selvittää Afganistanissa sattunutta tuhoisaa iskua.

Toivuttuaan alkuhämmingistään kansansuosikki päätti toimia ensimmäisenä. Hän erotti kylmän rauhallisesti armeijan ylimmän komentajan ja esikuntapäällikön. Vielä tähän päivään mennessä on epäselvää, kuka mokasi ja missä.

KT osallistui ministerinä valtion säästötalkoisiin lakkauttamalla yleisen asevelvollisuuden. Heinäkuusta alkaen Saksassa aseet ovat enää ammattisotilaiden ja vapaaehtoisten käsissä.

Kuningaspari hurmasi kansakunnan

Pelkästään omilla eväillä zu Guttenberg ei noussut liitoon, joka oli jo johdattamassa häntä maansa liittokansleriksi. KT sattui näet pääsemään niin sanotusti hyviin naimisiin.

Hänen vaimonsa, kas kummaa, on myös Saksan aatelisia. Stephanie zu Guttenbergin äiti oli ruotsalainen, mutta isä polveutuikin sitten jo suoraan "Saksan yhdistäjästä" Otto von Bismarckista.

Stephanie zu Guttenberg on hyvä ihminen. Kuvankaunis, julkisuutta rakastava blondi toimii aktiivisesti lastensuojelujärjestössä. Stephanien mielestä erityisen huonoja ihmisiä ovat lapsia kaltoin kohtelevat kansalaiset.

KT ja Stephanie kävivät yhdessä myös Afganistanissa valamassa uskoa saksalaisille sotilaille. Seuraavaksi hän voisikin ottaa mukaan Daniela Katzenbergerin (tunnettu saksalainen puputyttö), puuskahti demarien puheenjohtaja Sigmar Gabriel epätoivoissaan.

Poliittisten vastustajien irvailulla ei ollut mitään merkitystä zu Guttenbergin kansansuosioon. Hän loisti aina kirkkaimpana tähtenä. Hän oli ainoa joka täytti tyhjät salit, ja vain hänestä oli tuleva ensimmäinen baijerilainen liittokansleri.

Guttenbergin suomalainen serkku

Niin syvällä eteläsaksalaisessa maaperässä kuin zu Guttenbergin juuret ovatkin, niin samanlainen ilmiö on rantautunut jo pohjoiseen Suomeenkin asti.

Jätetään nyt häveliäisyyden vuoksi nimet mainitsematta, mutta KT:n suomalainen hengenheimolainen on hänkin supersuosittu poliitikko. Vieläpä samaa ikäluokkaa 39-vuotiaan zu Guttenbergin kanssa.

Kumpikaan herroista ei liene erityisen älykäs, mutta molemmat osaavat hurmata yleisönsä. Toinen heistä myös kiukuttelee aika ajoin toimittajille, mutta vasta sen jälkeen kun televisiokameran punainen lamppu on sammunut.

Kumpikin heistä urheilee mielellään. Pitkänmatkan juoksijat tietävätkin, että tasaisella vauhdilla pääsee nopeimmin perille. KT kaatui nyt pahasti, mutta niin se teki Lasse Virenkin Münchenin (!) olympialaisissa vuonna 1972.

Viren nousi ylös, juoksi maailmanennätyksen ja voitti olympiakultaa.

Karl-Theodor zu Guttenberg ei välttämättä tunne myrskyläläisen juoksijalegendan tarinaa, mutta otteet hänellä ovat samanlaiset. Kuten muuten hänen suomalaisella tohtori-kollegallakin.

Lähteet: YLE Uutiset / Pauli Lahti, Berliini