Joe Biden - Yhdysvaltojen 47. varapresidentti

Joseph Robinette Biden Jr. syntyi 20.11.1942 Scrantonissa Pennsylvaniassa. Biden valmistui Delawaren yliopistosta vuonna 1965. Sen lisäksi hän on suorittanut oikeustieteen tutkinnon vuonna 1968 New Yorkin yliopistossa. 29-vuotiaana hänestä tuli yksi Yhdysvaltojen kaikkien aikojen nuorimmista senaattoreista.

Ulkomaat
Joe Bidenin
Joe Bidenin puhuu Valkoisessa talossa 28.2.2011.Ron Sachs / EPA

Joe Bidenin uran alku oli hyvin dramaattinen. Vain viikkoja senaattoriksi valintansa jälkeen Bidenin vaimo Neilia ja yksivuotias tytär Naomi saivat surmansa ja hänen kaksi poikaansa loukkaantuivat vakavasti auto-onnettomuudessa.

Biden vannoi senaattorinvalansa poikiensa sairasvuoteiden äärellä. Hän toimi viiden vuoden ajan yksinhuoltajana matkustaen päivittäin junalla kotiin lastensa luokse Washingtonista.

Vuonna 1977 Biden avioitui kasvatustieteen tohtori Jill Jacobsin kanssa. Varapresidentillä on kolme lasta: Pojat Beau ja Hunter ovat lakimiehiä ja tytär Ashley työskentelee sosiaalialalla. Bidenilla on viisi lastenlasta.

Toimiessaan Delawaren osavaltion senaattorina 36 vuoden ajan Biden johti tai oli mukana monissa kansallisesti merkittävissä hankkeissa. Hän toimi 17 vuoden ajan senaatin oikeuskomitean jäsenenä nousten myös sen puheenjohtajaksi.

Biden sai erityisesti tunnustusta työstään rikoslain uudistamisessa vuonna 1994. Biden on tunnettu naisiin kohdistuvan väkivallan ja huumeiden vastaisesta työstään. 1990-luvulla hän vaati voimakkaasti Kosovon suojelemista Serbian hyökkäyksiltä.

Biden valittiin 1997 senaatin ulkoasiain komiteaan, jossa hän toimi myös puheenjohtajana vaikuttaen merkittävästi Yhdysvaltojen ulkopolitiikkaan.

Keskeisesti hän on ollut vaikuttamassa terrorismia ja joukkotuhoaseita koskevaan lainsäädäntöön sekä Yhdysvaltojen suhteisiin kylmän sodan jälkeiseen Eurooppaan, Lähi-Itään ja Aasiaan.

Viime vuosina Joe Biden on työskennellyt Yhdysvaltain talouden elvyttämiseksi ja amerikkalaisen keskiluokan elinolojen parantamiseksi.

Lisäksi hän on toiminut presidentin asiantuntijana monissa kansainvälisissä kysymyksissä, mm. Irakia koskien ja matkustanut ympäri maailmaa maataan edustamassa.

Joe Biden vannoi virkavalansa 20.1.2009 yhdessä presidentti Barack Obaman kanssa. Hänestä tuli Yhdysvaltain ensimmäinen katolinen varapresidentti.

Bideniä pidetään hyvänä, mutta impulsiivisena puhujana. Hänen puheilleen on luonteenomaista runsaus ja rönsyily aiheesta toiseen ja häntä on myös arvosteltu itserakkaudesta ja ylikorostuneesta uskosta omiin kykyihinsä.

Lähteet: YLE Uutiset