Chiracin oikeudenkäynti alkoi, syytetty paikalle huomenna

Oikeudenkäynti entistä Ranskan presidenttiä Jacques Chiracia vastaan on alkanut tänään maanantaina. Oikeudenkäynti kestää kuukauden. Chirac joutuu oikeuden eteen vastaamaan korruptiosyytteisiin. Hän saapuu paikalle vasta huomenna tiistaina.

Ulkomaat
Ranskan entinen presidentti Jacques Chirac.
Jacques Chirac osallistui Ranskan akatemian tilaisuuteen Pariisissa 18.3.2011.Ian Langsdon / EPA

Syyttäjän mukaan Chirac maksatti puolueensa UMP:n kuluja kaupungintalon kassasta ja järjesti ystävilleen keksittyjä työpaikkoja toimiessaan Pariisin pormestarina vuosina 1977 - 1995.

Asianajajansa pyynnöstä 78-vuotias Chirac ei osallistu oikeudenkäynnin ensimmäiseen päivään, mutta häntä odotetaan paikalle tiistaina. Jos Chirac tuomitaan, hän voi saada 10 vuoden ehdottoman vankeusrangaistuksen ja 150 000 euron sakot. Vankilatuomiota pidetään kuitenkin epätodennäköisenä.

Viime vuonna Pariisin kaupunginvaltuusto hyväksyi korruptio-oikeudenkäynnin kuoppaamisen lumetyöpaikkojen osalta, sillä Chirac tarjoutui maksamaan yli kaksi miljoonaa euroa vastineeksi siviilikanteen hylkäämisestä.

Chirac kiistää edelleen järjestäneensä lumetyöpaikkoja ystävilleen tai maksattaneensa UMP-oikeistopuolueen kuluja Pariisin kaupungin kautta.

Syyttäjä katsoo Chiracin käyttäneen hyväkseen asemaansa pormestarina ja kierrättäneen kuluja oman edun nimissä. Pariisin kaupunginvaltuusto katsoi, että yli kahden miljoonan euron korvaus kattaa haamutyöpaikoista aiheutuneet kulut ja asianajajakulut.

Chirac on ensimmäinen Ranskan entisistä presidenteistä, jota vastaan ollaan nostamassa rikossyyte.

Lähteet: AP, AFP, YLE Uutiset