1. yle.fi
  2. Uutiset

Japanissa kiellettyä rokotetta ei käytetä enää Suomessa

Yhdysvaltalaisen Pfizerin ja ranskalaisen Sanofi-Aventiksen valmistama, pikkulapsille annettava viitosrokote ei ole tällä hetkellä Suomessa laajassa käytössä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Japani on keskeyttänyt rokotteiden käytön kuolemantapausten vuoksi. Suomessa rokotetta käytettiin 2005 - 2009.

Kotimaan uutiset

THL:n erikoistutkijan Hanna Nohynekin mukaan vuonna 2008 todettiin Suomessa yksi kätkytkuolema, viikko rokotteen saannin jälkeen. Kuollut pikkulapsi sairasti kuitenkin hengitystieinfektiota ja lähinnä sairautta epäiltiin kuoleman aiheuttajaksi.

Vuonna 2006 siihen asti annetun niin sanotun kolmoisrokotteen korvasi kyseinen viitosrokote, mutta annettavat rokotteet eivät ole tällä hetkellä Suomessa laajassa käytössä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Japani on keskeyttänyt rokotteiden käytön neljän kuolemantapauksen vuoksi. Suomessa kyseistä rokotetta annettiin viitenä vuonna pikkulapsille vuosittain 180 000 kappaletta.

Ranskalaista ActHIBiä käytettiin Suomessa vuosina 2005 - 2009. Rokote kulkee nimellä DiPeTe-IPV-HIB ja se suojaa hinkuyskältä, kurkkumädältä, jäykkäkouristukselta, poliolta ja hemofilukselta. ActHIBin tilalla Suomessa käytetään tällä hetkellä toista kombinaatiorokotetta.

Pfizer-yhtiön Prevenar-rokotetta puolestaan on tänä vuonna käytetty Suomessa vain 36 annosta, alle viisivuotiaille lääketieteelliseen riskiryhmään kuuluville lapsille. Riskiryhmään voivat kuulua esimerkiksi sydän- ja verisuonisairaat tai keuhkosairaat lapset.

Prevenar on seitsemän tai kolmentoista pneumokokki-bakteerin vastustukseen tarkoitettu rokote, jonka lyhenne on PVC. Suomessa on käytetty pneumokokkirokotteena Synforix-nimistä rokotetta syksystä 2010 lähtien.

Nohynekin mukaan Japanin kieltämät rokotteet ovat eri maissa laajasti käytettyjä ja turvallisiksi todettuja. Hän myös muistuttaa, että pienten vauvojen kuolemissa saattaa olla kyse kätkytkuolemista, eikä rokotteilla välttämättä ole yhteyttä tapauksiin.

Suomessa käytettävät rokotteet vaihtelevat, sillä ne valitaan tarjouskilpailulla vuoden tai kahden vuoden välein, kertoo erikoistutkija Hanna Nohynek.

WHO ottaa huomenna kantaa Japanin lapsikuolemiin.

Lähteet: YLE Uutiset, AP

Lue seuraavaksi