KKO:n Koskelo puolustaa lausuntoaan

Korkeimman oikeuden presidentti Pauliine Koskelo vastaa häneen kohdistuneeseen viime päivien kritiikkiin. Oikeusoppineet ovat arvostelleet korkeimman oikeuden presidenttiä sotkeutumisesta lainsäädäntöön.

Kotimaa
Korkeimman oikeuden presidentti Pauliine Koskelo.
Korkeimman oikeuden presidentti Pauliine Koskelo kommentoi yksityisestä pysäköinninvalvonnasta käytyä vääntöä harvinaislaatuisessa haastattelussa. (Kesto 9:38)

Koskelo perää tuomareiden oikeutta ottaa osaa keskusteluun.

- On tietysti selvää, että eduskunta säätää lait, mutta kyllä niistä saavat muutkin keskustella. On tärkeää, että muutkin keskustelevat ja jopa tuomarit saavat keskustella yleisistä oikeuspoliittisista kysymyksistä. Itse asiassa semmoista keskustelua saisi olla enemmänkin, hän sanoo YLE Uutisten haastattelussa.

Viime perjantaina Koskelo totesi YLE Uutisissa, että Suomeen pitäisi säätää laki, joka sallisi yksityisille parkkifirmoille oikeuden periä valvontamaksuja.

Lausunto seurasi ristiriitaista tilannetta, jossa eduskunnan perustuslakivaliokunta katsoo niin sanottujen yksityisoikeudellisten valvontamaksujen saattavan olla perustuslain vastaisia. Korkein oikeus sen sijaan päätti vuosi sitten, että yksityiset parkkifirmat saavat määrätä sopimusluontoisia valvontamaksuja.

Myös tasavallan presidentti Tarja Halonen on puolustanut kaikkien osapuolten mahdollisuutta ottaa osaa oikeuspoliittiseen keskusteluun.

Koskelo heittää pallon takaisin Sasille

Perjantaina Koskelo kummeksui YLE Uutisten haastattelussa sitä, että eduskunnan perustuslakivaliokunta tyrmäsi parkkimaksu-lakihankkeen. Hän piti mahdollisena, että valiokunnassa ei ollut aikaa miettiä päätöstä niin perusteellisesti kun olisi ollut toivottavaa.

Valiokunnan puheenjohtajan Kimmo Sasi (kok.) tyrmäsi väitteen. Hänen mukaansa valiokunnan lausunto ei ole tehty kiireessä, vaan se on erittäin tarkkaan harkittu ja nojaa pitkäaikaiseen käytäntöön.

Koskelo pitäytyy kuitenkin kannassaan.

- Olen sen lausunnon lukenut ja minusta se ei ulospäin ole kaikissa kohdin niin selkeä kuin olisi ehkä ollut hyväksi.

Mikä siinä oli erityisesti sellaista, mikä ei ollut niin selkeää?

- Tavallaan ne perusteet, joilla on katsottu, että tässä on kyseessä julkinen hallintotehtävä ja vieläpä merkittävä julkisen vallan käyttö.

”En aio erota”

Koskelon perjantainen kannanotto parkkimaksusotkuun keräsi kommentteja oikeusoppineilta. Jyrkimmin asiaan tarttui emeritusprofessori Jukka Kemppinen blogikirjoituksessaan.

Kemppisen mukaan perustuslakivaliokunnan lausunnon ja siitä seuranneen eduskunnan päätöksen arvosteleminen KKO:n itse ratkaisemaan juttuun liittyen oli Koskelolta ennenkuulumatonta.

Kemppinen totesi, että Koskeloa ei voi erottaa, mutta hän toivoisi tämän itse eroavan.

Koskelo ei aio erota.

- No en ainakaan tämän takia. En näe siihen perustetta, hän sanoi maanantaina.

Lähteet: YLE Uutiset