Varapresidentti Biden Suomessa

Yhdysvaltain varapresidentti Joe Biden on saapunut kaksipäiväiselle vierailulle Suomeen. Biden laskeutui Helsinki-Vantaan lentokentälle iltapäivällä. Hän on ensimmäinen Valkoisen talon edustaja Suomessa presidentti Tarja Halosen kaudella.

Ulkomaat
Ihmisiä kävelemässä kadulla.
Yhdysvaltain varapresidentti Joe Biden kävi kävelyllä vaimonsa ja lapsenlapsensa kanssa Helsingin keskustassa.Yle
Henkilöitä laskeutumassa lentokoneen portaita.
Yhdysvaltain varapresidentti Joe Biden saapui Suomeen vaimonsa ja lapsenlapsensa kanssa.

Varapresidentti Joe Bidenin vierailu on merkkipaalu ainakin suomalaisessa keskustelussa siitä, kuinka hyvät välit Suomella Yhdysvaltoihin on. Kestoaihe on noussut jälleen pinnalle viime viikkoina Wikileaks-paljastusten myötä. Diplomaattisähkeiden mukaan esimerkiksi Erkki Tuomioja oli Yhdysvaltain mielestä hankala, porvarihallitus puolestaan mieluisa kumppani.

Ulkoasiainvaliokunnan kokoomuslainen puheenjohtaja Pertti Salolainen ei näe Bidenin vierailussa suurempaa symboliikkaa.

- On aika tyypillistä pienelle valtiolle, että tällaiset saavat suuremmat mittasuhteet kuin, mitä ne ansaitsevat. Näitä vierailuja tulee ja menee, eikä niistä pidä vetää liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä, Salolainen sanoo.

Yhdysvaltain-suhteita läheltä seuraava Amerikkalaisen kauppakamarin toimitusjohtaja Kristiina Helenius on samoilla linjoilla.

- Suomihan on ollut väritön, harmiton kumppani ja meillä ei kovin korkeaa profiilia ole. Se ehkä selittää tätä vähäistä vierailuiden määrää Suomeen päin. Siellähän on ahkerasti käyty ja pidetty virkamiehistö ja poliitikot ajan tasalla, Helenius sanoo.

Salolaisen ja Heleniuksen mukaan "hyvät suhteet" tarkoittavat nykyään käytännössä hyviä taloussuhteita.

Heleniuksen mukaan suhteet ovat siis kunnossa, mutta parantamisen varaakin on. Suomen länsinaapurit ottavat edelleen suhteessa isomman osan amerikkalaisista investoinneista.

Yhdysvaltain presidenttitasoa Suomi on perinteisesti kiinnostanut kokouspaikkana. Esimerkiksi Bill Clinton tapasi Boris Jeltsinin Helsingissä 14 vuotta sitten. Edellinen Suomessa vieraillut varapresidentti oli Dan Quayle vuonna 1992.

Huomenna tiistaina Biden tapaa tasavallan presidentti Tarja Halosen ja pääministeri Mari Kiviniemen.

Suomesta Joe Biden matkustaa Venäjälle.

Lähteet: YLE Uutiset