Keskusta-oikeisto voitti Viron vaalit

Viron keskusta-oikeistolainen hallitus on voittanut maan parlamenttivaalit. Pääministeri Andrus Ansipin reformipuolue ja Isänmaa- ja Res publica -puolue saivat 56 edustajanpaikkaa Viron 101-paikkaisessa parlamentissa, kun kaikki äänet on laskettu.

Ulkomaat

Andrus Ansipin johtama päähallituspuolue säilytti asemansa Viron suurimpana puolueena, sillä reformipuolue sai vaaleissa 33 paikkaa. Isänmaa- ja Res publica -puolue vei 23 edustajanpaikkaa. Suurin oppositiopuolue Keskusta sai vaaleissa 26 ja Sosiaalidemokraatit 19 paikkaa. Vihreät ja Kansanliitto menettivät edustajansa parlamentissa, koska ne eivät ylittäneet viiden prosentin äänikynnystä.

Reformipuolue sai 28,6 prosenttia kaikista parlamenttivaalien äänistä. Keskustaa kannatti 23,3 prosenttia äänestäneistä. Isänmaa- ja Res publica -puolue keräsi 20,5 ja Sosiaalidemokraatit 17,1 prosenttia äänistä.

Viron edellisissä parlamenttivaaleissa neljä vuotta sitten reformipuolue sai 31 paikkaa, keskusta 29 paikkaa, Res publica 19, ja demarit 10 paikkaa.

Nykyinen pääministeri Andrus Ansip on ilmoittanut haluavansa jatkaa samalla hallituskokoonpanolla.

Parlamenttiin pyrki kaiken kaikkiaan 757 ehdokasta yhdeksästä puolueesta sekä 32 sitoutumatonta ehdokasta. Viron parlamenttivaalien äänestysprosentti oli 62,9.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, YLE Uutiset