Japani keskeyttää rokotteiden käytön lapsikuolemien takia

Japani on keskeyttänyt toistaiseksi yhdysvaltalaisen Pfizerin ja ranskalaisen Sanofi-Aventiksen valmistamien rokotteiden käytön. Japanin terveysministeriön mukaan neljä lasta on kuollut rokottamisen jälkeen.

Ulkomaat
Japanilainen hoitaja rokottaa potilasta sairaalassa Tokiossa.
Andy Rain / EPA

Japanin hallitus on päättänyt keskeyttää keuhkokuume- ja aivokalvontulehdusrokotteiden käytön neljän lapsen kuolemansyyntutkimisen ajaksi.

Terveysministeriön mukaan lapset olivat iältään vajaasta puolivuotiaasta kahteen vuoteen. He kuolivat maaliskuun alussa joko rokotuspäivänä tai viimeistään kolme päivää rokotuksen antamisen jälkeen.

Keskeytys koskee Pfizerin Prevenar-rokotetta ja Sanofi-Aventiksen ActHIB-rokotetta. Rokotteita on annettu Japanissa yhteensä 1 - 1,5 miljoonalle lapselle.

Prevenar-rokote on ollut käytössä Yhdysvalloissa kymmenen vuotta. ActHIB-rokote on hyväksytty käyttöön Ranskassa vuonna 1992 ja vuotta myöhemmin myös Yhdysvalloissa.

Japanin terveysministeriö aikoo kuulla asiantuntijoita rokoteasian tiimoilta tiistaina. WHO ottaa tiistaina kantaa Japanin lapsikuolemiin saatuaan Japanin terveysviranomaisten selvityksen asiasta.

Lähteet: AP, YLE Uutiset