Biden hakee Suomelta tietoja Venäjästä

Yhdysvaltain varapresidentti Joe Biden jatkaa tänään tiistaina vierailuaan Suomessa. Suomelle vierailulla on lähinnä symbolista arvoa. Vierailun aikana Yhdysvallat haluaa ennen kaikkea saada sisäpiiritietoa Venäjästä.

Ylen aamu
Yhdysvaltojen varapresidentti Joe Biden.
Yhdysvaltain varapresidentti Joe Biden vierailee parhaillaan Suomessa. Ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista arvioi Aamu-tv:ssä, mikä Biden on miehiään ja millainen merkitys pikavierailulla on.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola kuvailee Joe Bidenia Aamu-tv:n haastattelussa tuttavalliseksi mieheksi.

- Hänellä on laaja sosiaalinen verkosto, jota hän kykenee pitämään hyvin yllä. Biden on kansan mies, joka tulee toimeen kaikkien kanssa.

Poliitikkona Biden on tunnettu suorapuheisuudestaan. Tämä on toisinaan aiheuttanut hänelle myös haittaa. Aaltola arvioi varapresidentin arvon kuitenkin kasvavan Obaman loppukaudella, sillä hän pystyy neuvottelemaan asioista puoluerajojen yli.

Ulkopolitiikassa Biden on ajanut linjaa, jossa Yhdysvaltojen ei pitäisi nostaa Afganistanin joukkojen määrää. Hänen mielestään maan pitäisi keskittyä terrorisminvastaiseen operaatioon taleban-vastaisen operaation sijaan. Aaltolan mielestä näyttää siltä, että myös Barack Obama on kääntymässä samalle kannalle. Tämä lisäisi Yhdysvaltojen liittolaisten vastuuta Afganistan-operaatiosta, mikä voi osaltaan selittää Bidenin Suomen-vierailua.

Venäjän asiat keskiössä

Mika Aaltola arvelee, että suurin syy varapresidentin vierailuun on kuitenkin Venäjä.

- Yhdysvallat haluaa erityisesti tietoa Venäjästä, mitä siellä on tällä hetkellä tekeillä. Yhdysvallat haluaa myös Suomen ja EU:n mukaan Venäjä-suhteidensa käynnistämiseen, niin sanotun reset-nappulan painamiseen.

Aaltola toteaa, että George W. Bushin valtakaudella Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteet huononivat merkittävästi. Venäjä joutui jopa lähes pahan akselille. Bushin puheissa Venäjä näyttäytyi omituisena valtiona. Obama on halunnut palauttaa suhteet normaalille tasolle. Suomi hyötyy vierailusta erityisesti symbolisella tasolla.

- Vierailu vahvistaa pelkällä olemassaolollaan Suomen ja Yhdysvaltojen välisiä suhteita. Samalla Suomi saa ensikäden tietoa Obaman hallinnosta.

Korkean tason vierailu tapahtui hyvään aikaan, sillä Suomen ja Yhdysvaltojen suhteet ovat olleet esillä Wikileaks-vuotojen takia. Mika Aaltola ei ole kuitenkaan huolissaan Suomen ja Yhdysvaltojen suhteista.

- Suomen kaltaiset pienet valtiot, jotka eivät aiheuta ongelmia, eivät saa samalla tavalla resursseja kuin ennen. Yhdysvaltojen politiikka on siirtynyt pois transatlanttisista suhteista keskittyen enemmän Tyynelle valtamerelle. Aikakausi, jolloin suurvallat neuvottelivat Helsingissä, on ohi.

Lähteet: YLE Uutiset