1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Itämeri makeutuu - lajit taantuvat

Jos suolapitoisuus laskee, mereisen ympäristön lajit taantuvat. Esimerkiksi turska on Suomesta käytännössä kadonnut.

luonto
Itämeressä eläviä leviä.
Anu ja Ilkka Lastumäki / John Nurmisen Säätiö, Puhdas Itämeri -hanke

Itämeri on Turun yliopiston tuoreimpien tutkimusten mukaan makeutunut viime vuosikymmeninä. Varsinkin 70-luvulla merivesi makeutui selvästi. Makeutuminen on seurausta siitä, että sateet ovat lisääntyneet useita kymmeniä prosentteja viime vuosikymmenten aikana, varsinkin Itämeren pohjoisosissa. Veden suolapitoisuus määrittää kaikkien eläin- ja kasvilajien levinneisyyden Itämeressä.

Jos suolapitoisuus laskee, mereisen ympäristön lajit taantuvat.

Kun suolapitoisuus muuttuu vähänkin, se muuttaa meren elämää merkittävästi. Näin sanoo Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitoksen johtaja Ilppo Vuorinen.

- Veden suolapitoisuus määrittää kaikkien eläin- ja kasvilajien levinneisyyden Itämeressä. Jos suolapitoisuus laskee, mereisen ympäristön lajit taantuvat.

Vuorinen ottaa esimerkiksi turskan, jota esiintyi runsaasti Itämeressä vielä joitakin vuosikymmeniä sitten.

- Kaikkihan tuntevat turskan tarinan. 80-luvulla sitä kalastettiin jopa kaupallisesti täällä saaristossa. Nyt se on käytännössä meiltä kadonnut.

Syy veden makeutumiseen löytyy ilmastotekijöistä.

- Ilmiö on pystytty jäljittämään suoraan ilmastotekijöihin 70-luvun aikana. Sateisuus Itämeren valuma-alueella on lisääntynyt voimakkaasti ja sitä kautta makeaa vettä valuu enemmän kuin ennen Itämereen. Suolaisen veden sisääntulo on aina vaikeampaa ja vaikeampaa, kertoo Vuorinen.

Aihetta käsitellään torstai-iltana Itämeren luontoillassa Forum Marinumissa.

Lue seuraavaksi