Aamun kirjassa Aki Ollikaisen Nälkävuosi

Nälkävuosi ajoittuu syksystä 1867 kevääseen 1868. Silloin Suomessa vallitsi ankara nälänhätä. Esikoiskirjailija Aki Ollikainen kuvaa maaseudun köyhän, nälkäisen perheen rämpimistä ja eloonjäämiskamppailua sekä hyvinvoivia Helsingin herroja.

Ylen aamu

Kerjuulle joutuvat äiti Marja, tytär Mataleena ja pieni Juho. Heidän on pakko hylätä isä Juhani pieneen kylmään torppaan kuolemaan lokakuussa 1867. Kerjuumatkalla yksi toisensa jälkeen menehtyy,vain Juho pelastuu. Yhteiskunnan toisella laidalla ovat Helsingin herrat köyhäinlääkäri Teo, hänen veljensä Lars Renqvist ja nimetön Senaattori, joka muistuttaa J.V. Snellmania.

Aki Ollikainen kuvaa uskottavasti Suomen historian traagista vaihetta. Hän antaa kasvot nälänhädästä kärsiville köyhille. Hyväosaisten mielestä nälkä karsii kansakunnasta pois heikoimmat kuin puutarhuri omenapuun huonot oksat. Ansiokkaalla historiallisella kuvauksellaan Ollikainen tulee tehneeksi rinnastuksia myös nykyaikaan.

Synkän aiheensa Ollikainen saa hengittämään hivelevän kauniilla ja täsmällisellä kielellä. Hevosen kylkiluutkin näyttävät rukoukseen ristityiltä sormilta, ja sen hirnahtelu on kuin vanhan naisen itkuntyrskähtelyä.

Aki Ollikainen (s. 1973)

Nälkävuosi (2012)

Lähteet: Yle Uutiset / Nadja Nowak ja Seppo Puttonen