1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Teksti-TV Helsinki

HOK-Elannon vaalit puolueiden juhlaa

Miltei kaikki osuuskauppa HOK-Elannon vaaliehdokkaat ovat puolueiden jäseniä. Liki tuhannesta ehdokkaasta vain 14 edustaa muuta kuin poliittisia puolueita. Ensimmäistä kertaa ehdolla olevat tohtoriveljekset hamuavat niiden ääniä, jotka haluavat palauttaa osuuskaupan ideologian juurilleen.

Teksti-TV Helsinki
Asiakas maksamassa kaupan kassalla.
YLE

Aalto-yliopiston tutkijat Paavo ja Timo Järvensivu ovat saaneet tarpeekseen Suomen S-ketjuuntumisesta. Veljeksillä, kauppatieteiden tohtoreilla, on oman kahden miehen vaalilistansa HOK-Elannon edustajistovaaleissa toukokuussa.

Kohtuullisen Osuuskaupan puolesta - liikkeen nimissä he ihmettelevät, mihin on kadonnut osuuskaupan ydinajatus. HOK-Elanto on miesten mukaan kopioinut mallinsa pörssiyhtiöiltä.

- Ydintoiminnan pitäisi olla asiakasomistajien palveleminen. On kuitenkin ilmiselvää, että HOK-Elanto ja laajemmin S-ryhmä on ajautunut aika kauas osuusliiketoiminnan periaatteista. S-ryhmä on laajentunut viime aikoina aika valtavasti ja yhtenäistänyt Suomea näiden ABC-huoltamoiden ja S-markettien kautta, Paavo Järvensivu sanoo.

Valta takaisin omistajille

S-ryhmän laajeneminen jopa ulkomaille asti ja toistensa kopioita olevat marketit ja kaupat eivät Järvensivun mielestä palvele paikallista hyvinvointia ja vireää helsinkiläistä kaupunkikulttuuria.

Lähituotteet puuttuvat kaupoista ja viimeisetkin kivijalkakaupat katoavat. Osuuskauppa-ajatus ei näy tuotteiden hinnoissakaan, vaikka edustajisto voisi halutessaan vaikuttaa esimerkiksi osuusmaksun vuosikorkoon.

- Päätöksenteko pitäisi hajauttaa paikallisten kauppojen tasolle. Kauppojen työntekijöiden pitäisi voida tehdä itsenäisiä valintoja ja palvella juuri sen oman alueen asiakkaita. Kyllä jonkun tietyn kulman Alepassa tiedetään paremmin, mitä asiakkaat kaipaavat, kuin keskushallinnossa.

Kortin vilauttajaa ei vaikuttaminen kiinnosta

Kiinnostus vaaleja kohtaan ei ole ollut mainittavaa. Viime vaaleissa 2008 uusmaalaisten S-etukortin haltijoiden äänestysprosentti oli 26, vaikka äänestäminen on mahdollista myös netissä. Suurin osa valituista on jo ennestään tuttuja valtakunnan ja paikallistason poliitikkoja.

Puolueiden valtaa selittää suhteellinen vaalitapa. Äänestäjä äänestää yksittäistä ehdokasta, mutta ehdokkaan läpipääsyyn vaikuttaa myös koko ehdokaslistan saama äänimäärä. Esimerkiksi kahden ihmisen vaalilista tarvitsisi käytännössä joka 10. asiakasomistajan tuen taakseen eli noin 5000 ääntä, jotta pääsisi edustajistoon.

- 26 on oikeastaan ihan hyvä äänestysprosentti, kun miettii, että moni ei edes tiedä koko vaaleista. Se, että siellä istuu konkaripoliitikkoja, johtuu varmaan siitä, että he ovat ennestään tuttuja naamoja äänestäjille. Mutta kuinka paljon esimerkiksi kansanedustajalla on energiaa paneutua osuuskauppa-asioihin, Järvensivu miettii.

Lähteet: YLE Helsinki

Lue seuraavaksi