Räty vs. Ahde - jutun monet käänteet

AKT:n työpaikkakiusaamisvyyhtiä on puitu julkisuudessa jo kuukausikaupalla. Yle Uutiset kertaa, mitä kiistassa on tapahtunut viime marraskuusta lähtien.

talous
AKT logo
Yle

Maaliskuu 2012

22.3. AKT:n hallitus peruu viestintäpäällikkö Hilkka Ahteen irtisanomisen. Ahde sanoo palaavansa töihin sairauslomansa jälkeen. AKT:n valtuusto päättää hyllyttää puheenjohtaja Timo Rädyn viranomaiskäsittelyn ajaksi.

20.3. Loanheitto yltyy ennen AKT:n valtuuston kokousta. Iltalehden mukaan AKT:n piriissä kiertäneessä nimettömässä sähköpostiviestissä liiton viestintäpäällikön Hilkka Ahteen väitetään olleen humalassa työtehtävissä. Yle Uutisten tietojen mukaan puheenjohtaja Timo Rätyä epäillään työturvallisuusrikoksen lisäksi henkisestä pahoinpitelystä työpaikkakiusaamisasiassa. Epäasiallisen käyttäytymisen kohteeksi epäillään joutuneen Hilkka Ahteenja Rädyn entisen sihteerin. Räty kiistää syyllistyneensä rikokseen. Työoikeuden professori pitää poliisitutkintaa työpaikkakiusaamisesta äärimmäisen poikkeuksellisena tapahtumana.

15.3. AKT:n toimitilojen edustalla Helsingin Hakaniemessä järjestetään mielenosoitus, jossa vaaditaan Hilkka Ahteen työsuhteen palauttamista. AKT:n hallitus kutsuu liiton valtuuston ylimääräiseen kokoukseen seuraavan viikon torstaiksi. Valtuusto käsittelee puheenjohtaja Timo Rädyn asemaa ja

12.3. Poliisi saa valmiiksi AKT:n rikostutkinnan. Yle Uutisten tietojen mukaan poliisi epäilee AKT:n puheenjohtajaa Timo Rätyä työturvallisuusrikoksesta. Rädyn lisäksi poliisi epäilee työsuojelurikostutkinnassa rikoksesta useita muitakin AKT:n henkilöitä. Hilkka Ahde kiistää tiedotteessaan väitteet, että hänellä ja Rädyllä olisi ollut suhde. Ahde kertoo harkitsevansa oikeustoimia Helsingin Sanomia vastaan, joka kirjoitti aiheesta lehdessä. Helsingin Sanomat pyytää anteeksi Ahteelta esittämiään väitteitä. SAK:n Lauri Lyly sanoo AKT-kohun saaneen liialliset mittasuhteet ja korostaa kyseessä olevan AKT:n sisäisen asian, johon SAK ei voi suoraan puuttua.

6.3. AKT:n luottamusmiehen näkemyksen mukaan Timo Räty paljasti A-studion haastattelussa Hilkka Ahteen kiusaamisen, kun hän kertoi olleensa noin kaksi vuotta puhumatta Ahteen kanssa. Joukko entisiä AKT-vaikuttajia vaatii kannanotossaan Timo Rädyn eroa. Joukko Rädyn puolustajia taas katsoo, että AKT:ssä on meneillään vallankaappaus. Turun Sanomien mukaan poliisi kuulee epäillystä työpaikkakiusaamisesta muitakin henkilöitä kuin Timo Rätyä.

5.3. AKT:n työntekijöitä jää pois töistä mielenosoituksena viestintäpäällikkö Hilkka Ahteen erottamiselle. AKT:n puheenjohtaja Timo Räty sanoo Ylen A-studiossa odottavansa, että liiton asettama selvitysmies tuo ratkaisun kohuun. Rädyn mukaan siltä pohjalta voidaan arvioida hänen omaa asemaansa. Räty myöntää haastattelussa myös tehneensä virheen, kun hän osallistui AKT:n hallituksessa äänestykseen Hilkka Ahteen irtisanomisesta. SAK:n johto vaatii pikaista ratkaisua AKT:n sisäiseen kriisiin. AKT:n varapuheenjohtaja Veijo Ruonala pitää asian saamia mittasuhteita kohtuuttomina.

4.3. AKT vastaa tiedotteellaan sitä kohtaan esitettyyn kovaan kritiikkiin. Liiton varapuheenjohtaja Veijo Ruonala perustelee Ahteen irtisanomista sillä, että Ahde on toistuvasti hyökännyt julkisuudessa liittoa ja sen puheenjohtajaa vastaan. AKT kiistää, että Ahteen potkuilla olisi mitään tekemistä kiusaamisväitteistä meneillään olevan poliisitutkinnan kanssa. Hilkka Ahde sanoo, että työpaikkakiusaamisesta on voitava kertoa, jotta se saadaan kitkettyä suomalaisilta työpaikoilta.

3.3. AKT:n pääluottamusmies pitää liiton viestintäpäällikön Hilkka Ahteen potkuja laittomina ja luonnehtii ennenkuulumattomaksi, että henkilö irtisanotaan kuulematta. Pääluottamusmiehen mukaan AKT:n puheenjohtaja Timo Räty ei jäävännyt halituksen kokouksessa itseään, vaan äänesti Ahteen erottamisen puolesta. SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly sanoo, ettei AKT:n toimintamalli ole ay-liikkeen mukaista. Hänen mukaansa asia on ay-liikkeelle kiusallinen. Hilkka Ahde puolestaan ilmoittaa nostavansa kanteen AKT:tä vastaan. Ahteen mukaan perusteita työsuhteen päättämiseen ei ole.

2.3. AKT:n hallitus antaa yllättäen potkut viestintäpäällikkö Hilkka Ahteelle. Potkuja perustellaan luottamuspulalla. Ahteelle tieto tuli yllätyksenä. Yle Uutiset ei tavoita AKT:n johtoa kommentoimaan asiaa. Liittosihteeri ja seitsemän hallituksen jäsentä jättävät päätökseen eriävän mielipiteen.

Tammikuu 2012

31.1. AKT:n ylimääräinen valtuuston kokous äänestää suljetussa lippuäänestyksessä, että liiton puheenjohtaja Timo Räty saa jatkaa tehtävässään. Yle Uutisten tietojen mukaan Rädyn jatkoa kannatti 26 edustajaa, 13 vastusti ja yksi äänesti tyhjää. Poliisin mukaan myös toisen henkilön epäillään tulleen kiusatuksi AKT:n jutussa. Poliisi ei vahvista, onko epäiltynä muita henkilöitä kuin Räty.

19.1. AKT:n hallitus päättä ylimääräisen valtuuston kokouksen kutsumisesta koolle tammikuun viimeisenä päivänä. Kokous kutsutaan käsittelemään Timo Rädyn väitettyä työpaikkahäirintää ja epäasiallista käytöstä sekä asemaa liiton johdossa.

17.1. Esitutkinta AKT:n työsuojeluasiassa on jatkunut asianomistajan kuulemisella ja todistajalausunnoilla. Tutkinnanjohtaja sanoo uskovansa, että asia etenee syyteharkintaan.

Joulukuu 2011

29.12. AKT:n ammattiosastot syyttävät liiton valtuustoa ja hallitusta omien sääntöjensä rikkomisesta. Julkilausuman on allekirjoittanut parinkymmenen ammattiosaston puheenjohtajat ja muutama valtuutettu. Sen mukaan valtuuston puheenjohtaja kieltäytyi ottamasta Rädyn tutkintapyynnön käsittelyä 16.12. pidetyn kokouksen esityslistalle.

16.12. AKT:n hallitus päättää, ettei se toistaiseksi kutsu koolle ylimääräistä valtuuston kokousta. Yli kolmannes valtuuston jäsenistä oli vaatinut valtuustoa koolle käsittelemään liiton puheenjohtajan Timo Rädyn asemaa. AKT:n sääntöjen mukaan valtuusto pitää kutsua koolle, jos vähintään kolmannes valtuustosta vaatii sitä. Hallitus myöntää, että valtuusto on kutsuttava koolle jossain vaiheessa, mutta siirtää asian käsittelyn tammikuulle.

2.12. AKT:n valtuusto käy aiheesta pitkän keskustelun, mutta ei aloita kurinpitotoimia Timo Rädyn väitetyn epäasiallisen käytöksen johdosta.

Marraskuu 2011

30.11. Etelä-Suomen aluehallintovirasto vahvistaa, että poliisia pyydetään tutkimaan Auto- ja kuljetusalan työntekijäliittoa koskeva kantelu. Tapausta koskevat viranomaisten asiakirjat (ilmoitus esitutkintaan ja viranomaisen tarkastuskertomus) ovat salaisia, kunnes poliisi on ratkaissut asian.

28.11. Työsuojeluvastuualueen tarkastajan mielestä poliisin tulisi aloittaa rikostutkinta AKT:n puheenjohtajasta Timo Rädystä tehdystä kantelusta.

4.11. Julkisuuteen tulee tieto, että AKT:n puheenjohtajan Timo Rädyn epäasiallisesta käytöksestä työpaikalla on valitettu Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. AKT:n viestintäpäällikkö Hilkka Ahde oli jättänyt valituksen kesäkuun lopussa. Yle Uutiset ei tavoittanut puheenjohtaja Rätyä kommentoimaan väitettä.

Lähteet: Yle Uutiset