Kapinalliset sotilaat kaappasivat vallan Malissa

Kapinalliset sotilaat ovat kaapanneet vallan länsiafrikkalaisessa Malissa. Sotilasjoukko on ottanut haltuunsa presidentinpalatsin pääkaupungissä Bamakossa. Presidentti on paennut sotilastukikohtaan. Sotilaat sanovat luopuvansa vallasta vasta, kun maahan saadaan uusi demokraattisesti valittu johto.

Ulkomaat
Reuters-TV

Joukko sotilaita nousi eilen keskiviikkona aseelliseen kapinaan ja hyökäsi presidentinpalatsiin. Sotilaat ilmoittivat aamulla televisiossa, että maan perustuslaki on kumottu ja valtion elinten toiminta on jäädytetty.

Sotilaat sanovat myös sulkeneensa kaikki maarajat ja ottaneensa haltuun tärkeimmät hallintorakennukset Bamakossa.

Presidentti Amadou Toumani Touré on Bamakon sotilastukikohdassa, kertoi hänen seurueensa iltapäivällä. Presidenttiä suojelee hänen henkivartiokaartinsa.

Päivän aikana Bamakosta on kuulunut hajanaista laukauksienvaihtoa. Kapinalliset ovat julistaneet maahan ulkonaliikkumiskiellon.

Tuaregit hyökkäämässä Timbuktuun

Sotilaat syyttävät Touréa kyvyttömyydestä saada maan pohjoisosassa jatkuva tuaregitaistelijoiden kapina kuriin. Kapinalliset sotilaat ovat suuttuneet siitä, ettei heillä ole tarpeeksi voimavaroja tuaregitaistelijoiden kukistamiseksi.

Tuaregitaistelijat puolestaan kertoivat torstaina hyödyntävänsä sekavaa tilannetta ja etenevänsä. Tuaregit aikovat hyökätä tärkeisiin pohjoisen kaupunkeihin, esimerkiksi Kidaliin, Timbuktuun ja Gaoon, heidän edustajansa ilmoitti.

Tuaregit ovat kapinoineet maan pohjoisosassa kaksi kuukautta. Tuaregien kapinan vuoksi arviolta 200 000 siviiliä on joutunut pakenemaan kodeistaan. Kymmeniä ihmisiä on kuollut taisteluissa. Sotilaat ovat olleet turhautuneita, ettei taisteluissa kuolleiden leskille ole tullut mitään tukea.

Kansainvälisen yhteisön tuomio

Sotilaskapina on tuomittu laajasti maailmalla. Muun muassa Afrikan unioni, Euroopan unioni ja Islamilaisten maiden yhteistyöjärjestö sekä yksittäiset maat esittivät jyrkän vastalauseensa Tourén syrjäyttämisestä vain viisi viikkoa ennen suunniteltuja vaaleja.

Ranska sanoi torstaina, lopettavansa kaiken yhteistyön Malin kanssa kapinan ajaksi. Ranska vaati myös, että presidentti Tourea ei vahingoitettaisi.

Ranska vaati jo keskiviikkoiltana Malia kunnioittamaan perustuslakia ja järjestystä. Ranska ilmaisi tapahtumista suuren huolensa. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on kehottanut malilaisia ratkaisemaan kiistan demokratian keinoin.

Lähteet: Reuters, AFP, AP