Pieksämäki hakee hoitajia Virosta

Pieksämäen sosiaali- ja terveystoimessa on yhdessä yksityisten palveluntuottajien ja elinkeinopuolen kanssa pohdittu työvoiman palkkaamista Virosta. Työvoiman kaipuu pohjautuu eläköitymiseen. Kymmeniä hoitotyöntekijöitä on jäämässä eläkkeelle vuoteen 2020 mennessä.

Kuva: YLE / Katja Salminen

Ensivaiheessa ulkomaisen työvoiman pohdinnoissa ovat olleet lähi- ja perushoitajat sekä sairaanhoitajat.

- On noussut esille se, olisiko väkeä tulossa rajojen ulkopuolelta. On katsottu nyt aluksi lähiseudulle Viroon, muun muassa kielitaitokysymysten takia, sanoo vanhus- ja vammaispalvelujohtaja Anna-Liisa Miettinen Pieksämäeltä.

Alustavia palavereja asian tiimoilta on jo pidetty. Ennakkoarviot työvoiman saatavuudesta ovat lupaavat.

- Kyllä sieltä ainakin keikkatyöläisiä olisi saatavilla. Suomi kuitenkin työntarjoajana on varteenotettava maa. Koulutuskin on suurinpiirtein samantyylistä ja -tasoista kuin Suomessa, Miettinen toteaa.

- Toki on kelpoisuusasioita ja muita pitää vielä tsekata.

Kokemuksia Kuopiosta

Vanhus- ja vammaispalvelujohtaja Anna-Liisa Miettisen mukaan Kuopio on ollut aktiivinen virolaistyövoima-asioissa. Rekrytointeja on tehty ja Pieksämäellä kuulostellaan nyt noita kokemuksia.

- Kuopion kokemuksista jopa virisi ensimmäinen ajatus ulkomaalaisen työvoiman käytöstä, Miettinen muistelee.

Työvoiman palkkaaminen vaatii vielä taustatyötä ja yhteydenottoja muun muassa viranomaisiin ja oppilaitoksiin.

- Meillä ei ole välitöntä tarvetta lähiaikoina olekaan, koska kyllä täällä vielä vakituiset työpaikat on saatu täytettyä. Eläköityminen kuitenkin painaa päälle tulevaisuudessa.