Kelirikosta tulossa tavanomainen

Kuiva ja aurinkoinen sää pitää kelirikon kurissa. Jos lumet sulavat nopeasti, voivat sulamisvedet vielä huonontaa kelirikkotilannetta.

Kuva: Yle

Kevään kelirikosta on tulossa tavanomainen. Pakkaskausi alkoi tänä vuonna poikkeuksellisen myöhään, mutta teiden rungot jäätyivät nopeasti, joten routa ei ehtinyt kerätä niihin paljon vettä. Vaikka keskitalvi on ollut kylmä, routa ei ole ehtinyt tunkeutua kovin syvälle. Viime kevään kaltaista epätasaisuutta ja halkeamia ei ole odotettavissa teiden päällysteisiin.

Kevään säällä on aina suuri merkitys kelirikon esiintymiselle. Itäisessä Suomessa on nyt paljon lunta. Mikäli lumi sulaa nopeasti, voivat sulamisvedet pahentaa kelirikkotilannetta merkittävästi. Kuiva ja aurinkoinen sää sekä yöpakkaset puolestaan pitävät kelirikon kurissa.

Painorajoituksia tarvittaessa

Jos kelirikkotilanne kehittyy sellaiseksi, että tien vaurioituminen on odotettavissa, liikennettä ryhdytään rajoittamaan asettamalla tielle suurinta sallittua ajoneuvon tai ajoneuvoyhdistelmän painoa osoittavat merkit. Yleisimmin käytetty painorajoitus on 12 tonnia.

ELY-keskus päättää painorajoitusten asettamisesta ottamalla huomioon paikalliset olosuhteet ja kunnossapidon alueurakoitsijan esitykset. Myös muille kuin kelirikon uhanalaisille teille voidaan tarvittaessa asentaa painorajoitus, esim. maa-aines- ja puutavarakuljetusten tai poikkeuksellisen vaikean kevään sään vuoksi. Rajoituksista voidaan myös luopua kokonaan, jos kevään sää on suotuisa eli vähäsateinen, tuulinen ja aurinkoinen.

Keväällä 2011 painorajoitettuja teitä oli yhteensä 352 km (Etelä-Savo 77 km, Pohjois-Savo 52 km, Pohjois-Karjala 223 km).