1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tupakkapiippu

Savuton piippu vetreyttää puhetyöläisen äänen

Puhumisesta väsyneitä ja rasittuneita äänihuulia voi rentouttaa vesipiipulla. Se toimii samalla tavalla kuin höyryhengitys eli kosteuttaa ylähengitysteitä ja irrottaa limaa. Tupakoinnin kanssa vesipiipulla ei ole mitään tekemistä.

Tupakkapiippu
YLE/ Raila Paavola

Vesipiipusta on saanut avun myös moni astmaatikko. Allergia- ja astmaliiton aluepäällikkö Erja Kinnusen mukaan astmaatikoilla tulee nieluun ärsytysoireita, joita vesipiippu lievittää hyvin.

- Piippu on oiva apu ylähengitysteiden kostuttamiseen, Kinnunen sanoo.

Puhetyöläiset rentouttavat kurkkuaan usein myös puhaltamalla pienen putken läpi vesipulloon. Jotkut saavat helpotusta myös sarvikuonoksi kutsutusta laitteesta.

- Pulloon puhaltaminen irrottaa limaa keuhkoputkistosta. Sarvikuono puolestaan on nenähuuhtelukannu, jolla kostutetaan nenäonteloita, Erja Kinnunen selventää.

Piippuhengittelyä mielin määrin

Vesipiippu on kevyt, muovinen ja muodoltaan käyrä. Sen käyttäminen on helppoa. Ensin putkeen lasketaan tilkka lämmintä vettä. Piipun voi myös laittaa mukiin, jossa on lämmintä vettä, mikä lämmittää myös piipun sisällä olevaa nestettä.

Huulet suljetaan piipun pään ympärille ja hengitetään sisään. Piippu pulputtaa, kun ilma kulkee veden kautta. Ilma päästetään ulos nenästä.

- Hengittelyä piipun läpi voi jatkaa niin kauan kuin hyvälle tuntuu. Sitä voi tehdä monta kertaa päivässä. Lääkettähän siellä ei ole vaan pelkkää vesihöyryä, Erja Kinnunen sanoo.

Lähteet: Yle Lahti

Lue seuraavaksi