Haiseeko savu vai kaatopaikka? Jätehuollon tulevaisuus puhuttaa Wiitaseudulla

Viitasaaren ja Pihtiputaan alueella toimivat jäteyhtiöt arvostelevat voimakkain sanoin kuntien omistamaa Sammakkokangas oy:tä jätehuollon keskittämisaikeista. Jäteyhtymään liittymisen tulee ratkaisemaan se, näkevätkö kunnat tulevaisuutta jätteiden massapoltossa.

Teksti-TV Keski-Suomi

Sammakkokangas huolehtii tällä hetkellä viiden Saarijärven seudun kunnan jätehuollosta. Viitasaari ja Pihtipudas ovat Sammakkokankaassa vain osajäseniä, eli ne huolehtivat oman alueensa jätehuollosta paikallisten yhtiöiden kautta, mutta sekajätteen loppusijoituspaikkana on Sammakkokangas.

Pitkässä paikallislehtikirjoituksessaan paikalliset jäteyhtiöt arvostelevat kunnallisen jäteyhtiön kalleutta ja keskittämissuunnitelmia. Viitasaari ja Pihtipudas lähtevät nyt selvittämään, kannattaako niiden liittyä Sammakkokankaan täysjäseniksi.

- On tarkoitus, että maaliskuun aikana pidetään palaveri ja selvitetään tulevaisuutta Viitasaaren, Pihtiputaan ja Sammakkokankaan kanssa, kertoo Ari Kahilainen, Wiitaunionin yhdyskuntatekniikan päällikkö.

Jäteyhtiöt myös pelkäävät, että Sammakkokankaaseen keskittäminen veisi kunnilta päätösvaltaa omissa jäteasioissaan.

- Jos liitytään täysjäseniksi, tulee vastaan jätelautakunnan jäsenyys. Jätelautakunta koostuu muidenkin kuntien edustajista. Silloin järjestävät jätehuoltoviranomaiset eivät enää olisi Viitasaaren ja Pihtiputaan tekniset lautakunnat, Kahilainen vahvistaa.

Massapolttoon?

Tällä hetkellä Viitasaari ja Pihtipudas noudattavat jätehuollossa kahden astian periaatetta, jossa polttokelpoinen ja muuten hyödynnettävä jäte kerätään talteen jo lajitteluvaiheessa ja sekajäte viedään Sammakkokankaalle. Sammakkokangas ajaa tulevaisuudessa kaikkien jätteiden massapolttoa.

Vuonna 2016 kaatopaikoille ei saa enää viedä kuin 20% yhdyskuntajätteestä. Myös Viitasaaren ja Pihtiputaan jätteenkuljetus tullaan kilpailuttamaan tänä vuonna, joten päätöksiä on pian tehtävä.

Kahilaisen mukaan on selvitettävä onko jätteiden massapolttaminen tulevaisuudessa järkevää ja missä tuo poltto voitaisi mahdollisesti tehdä. Päätös Sammakkokankaaseen liittymisestä tulee riippumaan tuosta selvityksestä.

- Asia olisi hyvä saada lautakuntiin päätettäväksi tämän kesän aikana, jos mahdollisia polttolaitospaikkoja ajatellaan, Ari Kahilainen toteaa.

Lähteet: Yle Keski-Suomi / Ilkka Toikkanen