Kevät tuli jo Ranuan karhuille

Kevään tulo alkaa Ranuan eläinpuistossa perinteisesti karhujen heräämisellä maaliskuussa. Tänä keväänä talvipesistä kömpii ulos Palle-Joosepin ja Dooriksen lisäksi näiden vuoden ikäinen urospentu Jehu.

Kotimaa
Palle-Jooseppi on herännyt talviuniltaan.
Palle-Jooseppi ja heräämisen jälkeinen lumipesu.YLE / Nelli Peurasaari
Ranuan eläinpuiston karhuvaari Palle-Jooseppi.
Ranuan eläinpuistossa varma kevään merkki on karhujen herääminen talviuniltaan. Tänä vuonna ensimmäisenä kuononsa raikkaaseen pikkupakkaseen pisti karhuvaari Palle-Jooseppi.

Eläintarhan intendentin Mari Heikkilän mukaan Jehun ensimmäinen kokonainen talvi on mennyt mukavasti emon kyljessä köllötellen, mutta Palle heräsi kesken talven, koska sillä oli jostain syystä kovia ilmavaivoja.

- Viikon mittainen kuuri lämmintä kauravelliä ja maitohappobakteereita sai onneksi karhuvaarin vatsan rauhoittumaan. Kun vielä pesän lämpötilaa saatiin hieman laskettua, uskoi Palle talven jatkuvan ja asettui uudelleen unille, kertoo Heikkilä.

Helmikuun viimeisten päivien lauha sää sai Pallen päättämään, että talven unet on nukuttu ja karhuvaari on koputellut pesänsä ulkoluukulla ulospääsyä. Palle pääsee haistelemaan kevättalven tuulia ulkoaitaukseen tiistaina aamupäivällä.

Piitu oli myös emän hoivissa

Muutkin vuoden ikäiset eläinlapset ovat viettäneet talvensa kukin lajinsa mukaan. Hirvityttö Piitu on vielä hirveksi niin nuori, että oma emä on ollut paras turva ensimmäisen talven yli.

- Huuhkajapoika sen sijaan jätti vanhempansa jo ensimmäisenä syksynä luonnon huuhkajanuorison tapaan. Samoin näätäemon kakarakolmikosta kaksi muutti pois synnyinkodistaan jo syksyllä, pennuista rauhallisimman jäädessä emolleen kaveriksi, luonnehtii Heikkilä.

Kevään edetessä alkavat hormonit hyrräämään lisääntymismielessä monella lajilla osan kasvatellessa masussaan viime syksyn kiiman tuloksia. Kaikki lajit tähtäävät synnyttämään jälkeläisensä ravinnon kannalta mahdollisimman suotuiseen aikaan, yleensä kevääseen.

- Poikkeuksina karhut ja jääkarhut, jotka penikoivat sydäntalvella suojaisiin pesiinsä. Karhujen pennut ovat syntyessään niin pieniä ja avuttomia, että niiden on turvallisinta kasvaa ensimmäiset kuukaudet emon rasvaisen maidon turvin emon lämiittäessä niitä herkeämättä lähellään.

Jälkikasvua Ranualla odotellaan tänä keväänä myös metsäpeuroille ja metsäkauriille, sekä pitkästä aikaa myös valkohäntäkauriille.

- Vuosi sitten Ranuan laumaan liittynyt nuori pukki oli viime syksynä juuri ja juuri sen ikäinen, että on voinut saattaa lauman naaraat tiineiksi. Myös majavalammelle toivotaan pitkän tauon jälkeen uusia pieniä lattahäntiä, sillä ähtäriläinen Nami-naaras sai viime syksynä kumppanikseen Manin Luxemburgista, sanoo Heikkilä.

Osa palaa takaisin luontoon

Kesän tulo ja järvien sulaminen tietävät muutosta myös Ranuan eläinpuistossa talvea viettävien luonnonvaraisten eläinten elämään.

Heikkilän mukaan Pudasjärveltä marraskuussa ilman emoa löydetyt kylmettyneet ja nälkiintyneet saukonpennut sekä samalta paikkakunnalta lentokyvyttömänä tavoitettu nuori joutsen päässevät takaisin omille asuinvesilleen.

- Myös reilu tusina peräpohjalaisia siilejä matkaa omille pihoilleen talvihorroksesta herättyään.

Lähteet: YLE Perämeri