Lentävästä veneestä tulikin put put puatti

Mitä tekevät lapset, kun heille annetaan pari rimanpätkää, kuminauhoja ja vapaat kädet? He rakentavat esimerkiksi joulupukin reen tai vaikkapa kuminauhapotkurilla eteenpäin suihkivan laivan.

Peiposjärvenkoulun oppilaat Janne, Saana ja Dani olivat mukana ryhmässä, joka rakensi moikkaavan joulupukin. Kuva: Yle / Tarja Nyyssönen

Siikamäen Peiposjärven koulun 1.-2. luokkalaiset Aino, Saana, Janne, Dani ja Juha olivat valmistaneet annetuista materiaaleista moikkaavan joulupukin rekineen. Itse pukki valmistettiin muovailuvahasta ja reki puusta. Ja koska kyseessä on teknologiakilpailu, on pukilla ilmanpaineella toimiva morjestava käsi.

- Tässä ruiskussa on sisällä vettä ja siitä kun painaa, lähtee vesi menemään letkua pitkin pukin käteen. Ilmanpaine sitten nostaa pukin käden pystyyn, tietävät ryhmäläiset kertoa.

Idea jouluisesta lelusta syntyi leikkimällä

- Ruiskuilla ja letkuilla leikittiin ja siitä tuli sitten tämä idea, että joulupukin käsi voisi nousta moikkaamaan.

Lelua oli testattu niin innokkaasti, että kilpailupäivänä joulupukin käsi jouduttiin painamaan mekaanisesti takaisin alas morjestamisen jälkeen.

- Oikeasti sen pitäisi mennä alas kun tästä ruiskusta vetää, Dani kertoo.

Tyttöjen mielestä mukavinta lelun rakentamisessa oli pukin vaatteiden ompeleminen, pojat taas tykkäsivät puukäsityöstä ja reen tekemisestä.

Tekovaiheessa materiaalit loppuivat kesken, niin ettei rekeen saatu vetonarua laitettua. Se ei menoa haittaa ja ryhmäläiset ideoivatkin jo pukille kaveriksi poroa.

- Pitäisi vaan olla punaista muovailuvahaa, että saisi porolle nenän tehtyä, Aino nauraa.

"Parasta oli ryhmässä työskentely"

Sulkavan kirkonkylän alakoulun viisihenkinen joukkue oli kilpailussa mukana kuminauhapotkurilla varustetulla veneellä. "Put put puatti" -nimeä kantava lelu liikkuu vedessä ihan oikeasti eteenpäin.

- Tähän on tehty kuminauhasta ja polymorfista potkurit, jotka toimivat niin, että kuminauhoja kieritetään ja lasketaan sitten irti. Polymorfilevyt alkavat pyöriä ja saavat paatin liikkumaan vedessä, tekijät Elina, Minni, Miika, Juha-Matti ja Alexander kertovat.

Joukkueella oli ensin tarkoitus tehdä lentoon lähtevä vene, mutta monien kokeilujen jälkeen ilmapallo jätettiin toimimattomana pois ja keskityttiin pelkästään veneen eteenpäin liikuttamiseen. Hankalinta oli saada vene kellumaan.

- Muoviruiskuista tehtiin lopulta ponttonit ja vene alkoi kellua.

Hauskinta ryhmän mielestä oli se, kun vene oli valmis ja sen näki toimivan.

- Kyllä tässä oppi paljon ryhmätyöstä, sillä ei tämä keneltäkään yksin olisi onnistunut.

Tämä toimii-teknologiakilpailun Mikkelin aluekilpailusta jatkoon pääsi kaksi joukkuetta. Tällä kertaa kävi niin ettei put put puatti ja moikkaava joulupukki päässeet jatkoon. 1-3 luokkalaisten sarjan voiton vei Kallislahden koulu Savonlinnasta lelullaan avaruuslaukaus. 3.-6. luokkalaisten sarjan voitti Kerimäen Louhen koulu lelulla, jonka nimi on Gazy Bear and flying candies.

Voittajat pääsevät finaaliin, joka pidetään huhtikuussa Aalto yliopistolla, Espoossa.