Eduskuntavaaleissa kokeillaan sähköistä vaaliluetteloa

Oikeusministeriö kokeilee uutta sähköistä vaaliluetteloa kevään eduskuntavaaleissa. Pilotointiin on ilmoittautunut kolmisenkymmentä kuntaa, ja Pohjois-Savosta mukana on Siilinjärvi.

Pohjois-Savon vaalipiiri (1907–2013)

Kokeilu sähköisestä vaaliluettelosta on vasta alussa. Parhaimmillaan sen käyttöönotto toisi suomalaisiin vaaleihin monia etuja perinteiseen, vaalioikeutetut henkilöt kokoavaan paperiluetteloon verrattuna. Jos järjestelmä laajenisi kaikille äänestysalueille, olisi Suomessa esimerkiksi mahdollista korvata ennakkoäänestys ja varsinainen vaalipäivä yhtenäisellä, vaikkapa kymmenen päivän mittaisella äänestysjaksolla, jonka aikana äänioikeutettu voisi äänestää missä tahansa asuinpaikasta riippumatta.

Lisäksi vaalipäivänä äänestäneiden lukumäärä olisi selvillä automaattisesti koko vaalipäivän ajan, kun nykyisin tämä tieto on vain niin sanottujen oven suu -kyselyjen varassa.

- Jos sähköinen vaaliluettelo olisi hyvin laajasti käytössä kaikilla äänestysalueilla, saisimme aika luotettavaa tilastotietoa vaaleista. Tietäisimme esimerkiksi, ketkä ovat käyneet vaalipäivänä äänestämässä. Nykyisin se tieto on haettavissa vain vaaliluetteloista; tämä on hyvin iso työ ja se on minun tietääkseni tehty vain pariin otteeseen Suomen historiassa, kertoo neuvotteleva virkamies Jussi Aaltonen oikeusministeriöstä.

Aaltosen mukaan sähköisen vaaliluettelon laaja käyttö on kuitenkin vielä kaukana.

- Vasta pilotointi huhtikuun eduskuntavaaleissa antaa viitteitä siitä, miten sen kanssa jatketaan ja siitä, kannattaako sitä lähteä laajentamaan, hän muistuttaa.

Sähköisen vaaliluettelon käytössä joudutaan miettimään muun muassa sitä, miten toimitaan mahdollisten käyttökatkosten yhteydessä.

Lähteet: YLE Savo