Pohjalaiset yritykset saavat perintäkirjeitä muuta maata harvemmin

Pohjalaiset yritykset olivat viime vuonna muuta maata harvemmin perinnän kohteena. Tiedot käyvät ilmi tuoreesta maksuviivetilastosta.

Perintätoimistot ja luottotietopalvelu
Kuvassa laskuja, kolikoita ja viiden sadan eruon seteleitä.
Anssi Leppänen / Yle

Pohjanmaan yrittäjät saivat perintäkirjeitä maan laajuisesti vähiten ja Etelä-Pohjanmaan yrittäjät kuudenneksi vähiten. Perinnän kohteena oli loppuvuodesta Pohjanmaalla neljä ja puoli prosenttia ja Etelä-Pohjanmaalla viisi ja puoli prosenttia yrityksistä. Koko maan keskiarvo on yli kuusi. Eniten perinnässä oli molemmissa maakunnissa majoitus ja ravitsemisalan toimijoita.

Vuoden 2010 aikana perinnän kohteena joka viides suomalainen yritys

Suomessa oli vuoden 2010 aikana perinnän kohteena yhteensä 70 003 yritystä, eli lähes joka viides yritys. Näistä yrityksistä toimintansa lopetti vuoden loppuun mennessä 8 125 yritystä, joista konkurssiin meni 1 676 yritystä. Vuoden viimeisellä neljänneksellä perinnän kohteena oli yhteensä 22 349 yritystä (6,03 %), mikä oli vuoden 2009 viimeiseen neljännekseen verrattuna samalla tasolla. Maksuvaikeuksissa oleva yritys voi olla perinnän kohteena pitkäänkin ilman luottotietolain 24. § mukaisia maksuhäiriömerkintöjä. Siksi ennakoiva tieto on tullut yhä tärkeämmäksi luottoriskien hallinnassa.

Valtakunnallisen maksuviivetutkimuksen tiedot perustuvat JM Tiedon ja Intrum Justitian Asiakasvalinta.fi- verkkotietopalveluun. Maksuviivetutkimuksen tulokset julkistetaan neljännesvuosittain. Nyt raportoidaan ensimmäistä kertaa vuosineljänneksen tulokset verrattuna vuoden takaisiin tuloksiin. Samoin ensimmäistä kertaa voidaan tarkastella koko vuoden tasolla perinnän kohteena olevien yritysten jakaumaa.

Pohjanmaalla perinnän kohteena olevien yritysten osuus edelleen alhaisin

Pohjanmaan maakunnassa oli vuoden 2010 viimeisen neljänneksen aikana perinnän kohteena yhteensä 608 yritystä, mikä on vain 4,51 prosenttia kaikista maakunnan yrityksistä. Pohjanmaan maakunnassa oli edelleen vähiten perinnän kohteena olleita yrityksiä maakuntien välisessä vertailussa. Vastaavaan aikaan koko Suomessa perinnän kohteena oli 6,03 prosenttia kaikista toimivista yrityksistä. Kaikkiaan vuoden 2010 aikana perinnän kohteena olleita oli 1 498 yritystä, eli 11,12 prosenttia Pohjanmaan yrityskannasta.

Pohjanmaan perinnän kohteena olevien yritysten määrä kuitenkin kasvoi 13,43 prosentilla vuoden 2009 viimeiseen neljännekseen verrattuna. Tämä johtui pitkälti siitä, että alle viiden työntekijän yritysten osalta perinnän kohteena olleiden yritysten määrä kasvoi loka-joulukuussa 2010 yli neljänneksellä edellisen vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna. Yli viiden työntekijän yrityksissä perinnän kohteena olleiden yritysten osuus laski vuoden takaisesta.

Majoitus- ja ravitsemistoiminnassa suhteellisesti eniten yrityksiä perinnän kohteena Pohjanmaalla

Pohjanmaalla vuoden 2010 viimeisellä neljänneksellä oli suhteellisesti eniten perinnän kohteena olevia yrityksiä majoitus- ja ravitsemistoiminnassa (7,84 %) sekä tukku- ja vähittäiskaupassa (7,62 %). Suhteellisesti vähiten perinnän kohteena olleita yrityksiä Pohjanmaalla vuoden 2010 viimeisellä neljänneksellä oli alkutuotannossa (1,26 %) sekä rahoitus- ja vakuutustoiminnassa (2,33 %).

Koko vuoden 2010 tasolla tarkasteltuna perinnän kohteena olevien yritysten osuus oli Pohjanmaalla korkein majoitus- ja ravitsemistoiminnassa (21,62 %). Kiinteistöalalla perinnän kohteena olleiden yritysten osuus oli vuoden 2010 viimeisellä neljänneksellä noussut peräti 270 prosentilla vuoden takaiseen verrattuna.

Lähteet: YLE Pohjanmaa