1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kiistelty kalastus Länsi-Saharan aluevesillä jatkuu

Marokon ja EU:n välinen kalastussopimus on saanut kaikessa hiljaisuudessa jatkoajan. Monen asiantuntijan mielestä sopimus rikkoo kansainvälistä oikeutta.

Kuva: YLE Uutisgrafiikka

Kansainvälisen oikeuden mukaan miehitettyjen alueiden luonnonvaroilla voi käydä kauppaa vain, jos se hyödyttää paikallisia ihmisiä. Kaupankäynnistä on myös neuvoteltava paikallisväestön edustajien kanssa.

Marokko on miehittänyt Länsi-Saharaa vuodesta 1975 lähtien, eikä EU ole neuvotellut kalastuksesta länsisaharalaisten kanssa.

Monen kansainvälisen oikeuden asiantuntijan mielestä EU:n ja Marokon välinen, vuodesta 2007 saakka voimassa ollut kalastuspöytäkirja onkin ollut vastoin kansainvälistä oikeutta. Sopimus nimittäin antaa eurooppalaisaluksille luvan kalastaa miehitetyn Länsi-Saharan aluevesillä.

Vuoden jatkoaika kyseenalaiselle sopimukselle

Edellinen EU:n ja Marokon välinen kalastuspöytäkirja meni umpeen helmikuun lopussa. Uutta sopimusta ei ehditty neuvotella ajoissa, mutta Marokon vesillä kalastavat EU-maat painostivat komissiota jatkamaan vanhaa sopimusta.

Suurin osa eurooppalaisista kalastusaluksista Marokon vesillä on espanjalaisia, mutta myös Ranska, Portugali ja Kreikka ovat hyötyneet kalastussopimuksesta.

Niinpä helmikuun lopulla EU:n maatalous- ja kalastusneuvosto päättikin vanhan sopimuksen jatkamisesta vuodella, kertoo EU:n kalastuskomissaarin Maria Damanakin tiedottaja Oliver Drewes puhelinhaastattelussa Brysselistä.

- Jotta jatkosopimus tulisi lopullisesti voimaan, EU:n parlamentin on vielä hyväksyttävä se, sanoo Drewes.

Neuvoston äänestyksessä Ruotsi, Tanska ja Britannia äänestivät sopimuksen jatkoaikaa vastaan, Suomi ja Saksa pidättyivät äänestämästä ja muut jäsenvaltiot olivat jatkoajan puolesta. Euroopan parlamentin on määrä päättää omasta kannastaan kahden viikon sisällä.

"Business as usual" jatkuu

Vaikka parlamentin päätös vielä puuttuu, eurooppalaisaluksille on annettu lupa jatkaa pyyntiä Marokon ja myös miehitetyn Länsi-Saharan vesillä, ja kalastus on jatkunut keskeytyksettä.

EU-maat ovat saaneet ankaraa arvostelua siitä, että ne ovat ihmisoikeuksista piittaamatta tehneet yhteistyötä Pohjois-Afrikan diktaattoreiden kanssa. Marokon kalastussopimuksen kiemurat kuitenkin osoittavat, että arvostelu ei ole muuttanut ainakaan EU:n Länsi-Saharan politiikan kurssia.

Kalastuskomissaarin tiedottaja Oliver Brewes tosin vakuuttaa, että EU on uudistamassa kalastuspolitiikkaansa.

- Ihmisoikeuksien kunnioittamisella on keskeinen rooli kalastuspolitiikan uudistamisessa, mikä on työn alla.

Marokkolaisia sardiineita suomalaiskaupoissa

Marokkolaisia kalatuotteita löytyy myös suomalaiskauppojen säilykepurkkihyllyiltä. Esimerkiksi K-kaupoissa on myynnissä kaksi eri sardiinituotetta.

Niiden tuoteselosteesta ei selviä, onko sardiinit pyydetty Marokon aluevesiltä, vai tulevatko ne Länsi-Saharan edustalta. Kesko on lopettanut marokkolaisten sardiinien toimistussopimukset, mutta Keskon yhteiskuntavastuupäällikkö Helena Frilander ei halua kommentoida syytä tähän. Hän ei myöskään suostunut YLE Uutisten haastatteluun aiheesta.